Srbské mäsové pochúťky, pre nič za nič v Niš

5. júla 2017, beztaksmak, Ochutnávka zo zahraničia

Tento krát sme sa vydali von z Bratislavy, až do Srbska. Spiatočná letenka do Nišu 20 eur, nemali sme nad čím váhať. Maličké letisko, presne ako ho opisujú všetky cestovateľské blogy, nás už neprekvapilo. Pobavilo nás čakanie na autobus pred letiskovou  halou, žiadna špeciálna zastávka, na ceste  boli položené štyri železné (zváraním) spojené sedadlá, očividne použité z iného zariadenia, takto aspoň znova využité. Ak však prší, v zastávku ani striešku nedúfajte,  môžete sa ukryť na letisku, pozorovať autobusy a dúfať, že  vám neutečie. Taktiež nečakajte žiadne striktné  dodržiavanie cestovného poriadku. Šťastlivo sme docestovali, našli hotel, s problematickou angličtinou sa ubytovali  a vydali sa do ulíc hľadať podnik na večeru. Prešli sme sa a zistili, že všade sú prevažne kaviarničky, kde však žiaden výber jedla neponúkali, a tak sme sa vrátili na ulicu, odkiaľ sme vyrazili. Blízko nášho hotela, na ulici Kopitareva sme sa usadli v reštaurácií, ktorá  ponúkala tradičné srbské jedlá. Zvolili sme kuracie aj bravčové ražniči, samozrejme aj slávne čevabčiči a národnú  pochúťku, pleskavicu.  K mäsu sme si vybrali rôzne šaláty a prirodzene bol servírovaný aj chlieb, ten tu podávajú hádam ku všetkému.  Chlieb ma neprekvapil, viem, že ho jedávajú ku všetkému aj Srbi žijúci a pracujúci v Bratislave. Pleskavica, okrúhleho tvaru pripomínajúca  mäso  v hamburgeri bola chuťou podobná  čevabčiči. Kuracie ražniči so šunkou bolo veľmi chutné, bravčové nebolo  najjemnejšie, určite bolo vhodné ho ešte trochu dopiecť. Na tanieroch bolo podávané iba samotné mäso, žiadna obloha. Dostali sme jednu malú misku s nakrájanou cibuľou, usúdili sme, že patrí  k čevabčiči. Horčicu  bolo potrebne špeciálne vyžiadať, automaticky žiadne dochucovadlá podávané nie sú. Porcie boli veľké, najedli  sme sa výdatne. Na pitie sme si dali každá rôzne, pivo, víno aj kávu. Jedinou  nevýhodou  je všadeprítomné fajčenie, ktoré bolo kedysi súčasťou aj našich reštaurácií. Všetky jedlá s výnimkou bravčového  ražniči boli veľmi chutné, reštaurácia splnila očakávania srbskej kuchyne. Cenovo to bolo lacnejšie ako v Bratislave, najmä ak uvážime, že boli servírované veľké mäsové porcie.  Po večeri sme sa  vydali do ďalšieho podniku ochutnať srbské miešané drinky. Následne sme sa vrátili do ulíc nočného mesta, kde sme mali možnosť zažiť koncert srbskej populárnej speváčky Mariny Tadič, o ktorej sme samozrejme dovtedy  nikdy nepočuli, aj tradičné trhy, kde sme nakúpili bižutériu či obraz.  Niš je ideálne mesto na predĺžený víkend, ak vám vyhovuje byť v mestečku a hlavne odporúčané pre ľudí, ktorí obľubujú mäsové a iba mäsové jedlá. Nezabudnite, radšej si objednajte jednu porciu, viete to zjesť viacerí, ak vám bude málo, potom si viete doobjednať, porcie sú väčšie ako u nás.

 

STARA SRBIJA, Kopitareva ulica, Niš, Srbsko [16. Jún 2017]