Trošku Orientu a varené vínko na trhoch v Bratislave

20. decembra 2018, beztaksmak, Friday Night Taste of...

Rozhodli sme sa ochutnať „orient“ v podobe indickej kuchyne, a to priamo v Bratislave. Je tu viac možností, niektoré indické bistrá už nie sú vo večerných hodinách otvorené, preto sme zvolili reštauráciu. V piatok večer nepraskala obsadenosťou, boli sme tam jediný stôl. Pravdepodobne je určená skôr obedom, v okolí je mnoho kancelárií. Keďže sme chceli ochutnať čo najviac, zvolili sme z menu aj klasiku v podobe indického kuracieho mäsa s ryžou a tiež „Tali“, čo je balíček dvoch predjedál, 3 hlavných jedál, 2 príloh a dezertu. Ako predjedlo nám boli servírované chipsy, ktoré chuťou a tvarom pripomínali kukuričné tortilly a tiež malé vyprážané obaľované kúsky. Cestíčko sa podobalo našej obdobe, po nahliadnutí do menu usudzujem, že šlo o cícerovú múku, v ktorej boli obalené celé kúsky zeleniny. Je nutné ochutnať, aby ste zistili aká zelenina sa vo vnútri nachádza a môžete natrafiť na takú, ktorú neobľubujete, každý kúsok obsahoval iba jeden typ zeleniny. „Tali“ bolo servírované na tácke, kde bolo niekoľko malých mištičiek, v ktorých boli rôzne omáčky, jedna misa ryže a druhou prílohou bola indická placka. Zvolili sme kuracie (non vegetarian) aj zeleninové (vegetable) Tali, zaujímavosťou bolo, že rozdiel bol iba v porcii mäsa, inak je zeleninové a kuracie Tali to isté identické jedlo. Zeleninové Tali neobsahovalo žiadne jedlo navyše namiesto mäsa, ani väčšie porcie. Inými slovami, za tú istú cenu sa rozhodne oplatí dať si kuracie Tali, obsahuje jednu misu mäsa s omáčkou navyše. Kto nie je zvyknutý na ostrosť, môže sa mu zdať jedlo pikantnejšie, ale iné ani očakávať v indickej kuchyni nie je možné. Kto však pikantné jedlo vyhľadáva, je  vhodné to zdôrazniť čašníkovi, v tom prípade dostanete navyše mištičku s extrémne pikantnou omáčkou, ktorú si môžete do jedla pridávať podľa vlastného uváženia. Z jednotlivých omáčok sme zjedli asi polovicu, aby som to uviedla na pravú mieru, zopár mištičiek ostalo úplne prázdnych a ostatné sme iba ochutnali a viac nezjedli. V tomto prípade šlo o veľmi zvláštny mix, nechutili nikomu z nás. Ak by sme zvolili niektoré z týchto jedál ako hlavné, mohli sme ostať smutní. Ak nie ste expert, menu a názvy vám veľa nepovedia. Našťastie väčšina z nás zvolila „Tali“, a tak sme mali z každého rožku trošku, porcia bola výdatná, najmä vďaka klasickej ryži a servírovaná placka bola veľmi chutná, čerstvá, teplá, nadýchaná a najmä sýta. Ako dezert bol servírovaný malý pohárik s kokosovým pudingom, ničím však nebol ozvláštnený ani výnimočný. Po navečeraní sme sa ešte prešli na tradičné Vianočné trhy v centre mesta, kde sme si dali horúce varené vínko. Zima, vôňa jedla, živá hudba v podobe speváka s gitarou, to bola klasika, ktorou sme ukončili večer.

 

Ganesh Utsav, Vysoká 2/A, Bratislava [23. november 2018]

Jedlo: dobré (niektoré chute prekvapili)

Cena a kvalita: skôr vyššie ceny za vegetariánske menu, subjektívny názor

Obsluha: vo večerných hodinách jedna čašníčka, trošku pozvoľná nálada

Prostredie: fajn

Rezervácia: v piatok večer nebola nutná