Netradične na food feste, žiadne pohodlie reštaurácie a luxusných toaliet, ale večera na lúke a v mase s mnohými ľuďmi. Po západe slnka aj v spoločnosti komárov, ale aj tak to má v teplých dňoch pod hviezdami svoje čaro. Boli sme tam prvý krát, potom ako si získali našu obľubu iné food festy. Priestor naozaj veľký, priestranný, čo umožnilo prísť mnohým podnikom a odprezentovať svoju kuchyňu. Žiadne eurá, museli sme si ich zameniť za doxy, akási obdoba stravných poukážok. Výhoda pre predávajúcich, žiadne vydávanie mincí, nedostatok drobných, na strane kupujúcich znížené obavy zo znečistených bankoviek a prenosu baktérií do jedál. Háčik bol iba v tom, čo ste zamenili, to ste tam museli aj minúť. Program sme už podvečer nestihli, ale pódium tam bolo, nejaký druh zábavy sa počas dňa určite konal. Prešli sme všetky stánky, bolo ich neúrekom, širší výber v porovnaní s podobnými festmi v meste. Bohatá ponuka jedál od tradičných slovenských múčnych či zemiakových jedál, kapusty, pečeného mäsa, cez maďarskú kuchyňu reprezentovanú najmä guľášom a klobáskami, až k netradičnejšej exotickej ponuke. Sladkých dezertov bolo na výber hojne a na pitie mali hádam všetko, čo môžu stánky ponúknuť, cez pivo, víno po miešané drinky. My sme zavítali do indického stánku Thali, kde to rozvoniavalo. Bola to vegetariánska ponuka, najmä ryža a rôzne druhy indických omáčok a niečo, čo výzorom pripomínalo naše pirohy. Zvolili sme akúsi bezmäsitú rolku, ktorej základ bol baklažán, potom omáčka, zelenina, celé to vyzeralo ako wrap. Ja som váhala, či to bude dostatočne pikantné, zároveň som nedokázala zabrániť pohľadu na jedlo, s ktorým odchádzali od vedľajšieho stánku, a to vyzeralo veľmi pikantne červeno. Myslela som, že ide o ten istý stánok, no tam už mali v ponuke aj mäso. Každopádne, kúpila som si túto červenú zmes, s kuracím mäsom, ryžou a omáčkou servírovanú v papierovej mise, k tomu bol tenký drevený príbor, lepšia recyklovanejšia voľba v porovnaní s umelým príborom. Usadili sme sa k stolu pod pódiom a vychutnávali si tento „druh pikniku“. Jedlo bolo veľmi dobré, rolka s baklažánom bola vynikajúca a omnoho pikantnejšia ako mäso s ryžou, takže ak to bola tiež indická kuchyňa, som trochu sklamaná, márne som hľadala pálivosť chilli. Ako dezert sme si dali klasiku, orechovú štrúdľu. Po takto výdatnej večeri sme sa potrebovali aj trochu prejsť, v okolí hradu sme si vychutnávali pohľad na nočnú Bratislavu, v uliciach mesta sme boli prekvapení počtom ľudí (oveľa vyšším ako obvykle) v okolí Židovskej ulice, kde len tak postávali pred podnikmi s pivami a drinkmi, ako sa hovorí „na stojáka“, bolo obtiažne sa „prebiť sa týmto davom“.
Celá debata | RSS tejto debaty