Food fest pod Bratislavským hradom, 2. jún 2017

Netradične na food  feste,  žiadne pohodlie reštaurácie a luxusných toaliet, ale večera na lúke a v mase s mnohými ľuďmi. Po západe slnka aj v spoločnosti komárov, ale aj tak to má v teplých  dňoch pod  hviezdami svoje čaro. Boli sme tam prvý krát, potom ako si získali našu obľubu iné food festy. Priestor naozaj veľký, priestranný, čo umožnilo prísť mnohým podnikom a odprezentovať svoju kuchyňu. Žiadne eurá, museli  sme si ich zameniť  za doxy, akási obdoba stravných poukážok. Výhoda pre predávajúcich, žiadne vydávanie mincí, nedostatok drobných, na strane kupujúcich znížené obavy zo znečistených bankoviek a prenosu baktérií do jedál. Háčik bol iba v tom, čo ste zamenili, to ste tam museli aj minúť. Program sme už podvečer nestihli, ale pódium tam bolo, nejaký druh zábavy sa  počas dňa určite  konal. Prešli sme všetky stánky, bolo ich neúrekom, širší výber v porovnaní s podobnými festmi  v meste.  Bohatá ponuka jedál od tradičných slovenských múčnych či zemiakových jedál, kapusty, pečeného mäsa, cez maďarskú kuchyňu reprezentovanú najmä guľášom a klobáskami, až k netradičnejšej exotickej ponuke. Sladkých dezertov bolo na výber hojne a na pitie mali hádam všetko, čo môžu stánky ponúknuť, cez pivo, víno po miešané drinky. My sme  zavítali do indického stánku Thali, kde to rozvoniavalo. Bola to vegetariánska ponuka, najmä ryža a rôzne  druhy indických omáčok  a niečo, čo výzorom pripomínalo naše pirohy. Zvolili sme akúsi bezmäsitú rolku, ktorej základ bol baklažán, potom omáčka, zelenina, celé to vyzeralo ako wrap.  Ja som váhala, či to bude dostatočne pikantné,  zároveň som nedokázala zabrániť pohľadu na jedlo, s ktorým odchádzali od vedľajšieho stánku, a to vyzeralo veľmi pikantne červeno. Myslela som, že  ide o ten istý stánok, no tam už mali v ponuke aj mäso. Každopádne, kúpila som si túto  červenú zmes,  s kuracím mäsom,  ryžou a omáčkou servírovanú v papierovej  mise, k tomu bol tenký drevený príbor, lepšia recyklovanejšia voľba v porovnaní s umelým príborom. Usadili sme sa k stolu pod pódiom a vychutnávali si tento „druh pikniku“. Jedlo bolo veľmi dobré, rolka s baklažánom bola vynikajúca a  omnoho pikantnejšia ako mäso s ryžou, takže ak to bola tiež indická kuchyňa, som trochu sklamaná, márne som hľadala pálivosť chilli. Ako dezert sme si dali  klasiku, orechovú štrúdľu. Po takto výdatnej večeri sme sa potrebovali aj trochu prejsť, v okolí hradu sme si vychutnávali pohľad na nočnú Bratislavu, v uliciach mesta  sme  boli prekvapení počtom ľudí (oveľa vyšším ako obvykle) v okolí Židovskej ulice, kde len tak postávali pred podnikmi s pivami a  drinkmi, ako sa hovorí „na stojáka“, bolo obtiažne sa „prebiť sa týmto davom“.

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

Magdeburg, útok na vianočnom trhu

Nemecko zaplatí za zločiny, vyhrážal sa útočník z Magdeburgu. Prečo sa odporca islamu správal ako terorista?

22.12.2024 06:00

Nenávidel islam a podporoval AfD. Kto je Taleb Jawad al-Abdulmohsen, páchateľ hrozného útoku? Prečo mu v ňom nezabránili bezpečnostné zložky, ktoré o ňom vedeli?

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131436x
Priemerná čítanosť článkov: 2347x

Autor blogu