Tento krát sme sa vydali von z Bratislavy, až do Srbska. Spiatočná letenka do Nišu 20 eur, nemali sme nad čím váhať. Maličké letisko, presne ako ho opisujú všetky cestovateľské blogy, nás už neprekvapilo. Pobavilo nás čakanie na autobus pred letiskovou halou, žiadna špeciálna zastávka, na ceste boli položené štyri železné (zváraním) spojené sedadlá, očividne použité z iného zariadenia, takto aspoň znova využité. Ak však prší, v zastávku ani striešku nedúfajte, môžete sa ukryť na letisku, pozorovať autobusy a dúfať, že vám neutečie. Taktiež nečakajte žiadne striktné dodržiavanie cestovného poriadku. Šťastlivo sme docestovali, našli hotel, s problematickou angličtinou sa ubytovali a vydali sa do ulíc hľadať podnik na večeru. Prešli sme sa a zistili, že všade sú prevažne kaviarničky, kde však žiaden výber jedla neponúkali, a tak sme sa vrátili na ulicu, odkiaľ sme vyrazili. Blízko nášho hotela, na ulici Kopitareva sme sa usadli v reštaurácií, ktorá ponúkala tradičné srbské jedlá. Zvolili sme kuracie aj bravčové ražniči, samozrejme aj slávne čevabčiči a národnú pochúťku, pleskavicu. K mäsu sme si vybrali rôzne šaláty a prirodzene bol servírovaný aj chlieb, ten tu podávajú hádam ku všetkému. Chlieb ma neprekvapil, viem, že ho jedávajú ku všetkému aj Srbi žijúci a pracujúci v Bratislave. Pleskavica, okrúhleho tvaru pripomínajúca mäso v hamburgeri bola chuťou podobná čevabčiči. Kuracie ražniči so šunkou bolo veľmi chutné, bravčové nebolo najjemnejšie, určite bolo vhodné ho ešte trochu dopiecť. Na tanieroch bolo podávané iba samotné mäso, žiadna obloha. Dostali sme jednu malú misku s nakrájanou cibuľou, usúdili sme, že patrí k čevabčiči. Horčicu bolo potrebne špeciálne vyžiadať, automaticky žiadne dochucovadlá podávané nie sú. Porcie boli veľké, najedli sme sa výdatne. Na pitie sme si dali každá rôzne, pivo, víno aj kávu. Jedinou nevýhodou je všadeprítomné fajčenie, ktoré bolo kedysi súčasťou aj našich reštaurácií. Všetky jedlá s výnimkou bravčového ražniči boli veľmi chutné, reštaurácia splnila očakávania srbskej kuchyne. Cenovo to bolo lacnejšie ako v Bratislave, najmä ak uvážime, že boli servírované veľké mäsové porcie. Po večeri sme sa vydali do ďalšieho podniku ochutnať srbské miešané drinky. Následne sme sa vrátili do ulíc nočného mesta, kde sme mali možnosť zažiť koncert srbskej populárnej speváčky Mariny Tadič, o ktorej sme samozrejme dovtedy nikdy nepočuli, aj tradičné trhy, kde sme nakúpili bižutériu či obraz. Niš je ideálne mesto na predĺžený víkend, ak vám vyhovuje byť v mestečku a hlavne odporúčané pre ľudí, ktorí obľubujú mäsové a iba mäsové jedlá. Nezabudnite, radšej si objednajte jednu porciu, viete to zjesť viacerí, ak vám bude málo, potom si viete doobjednať, porcie sú väčšie ako u nás.
STARA SRBIJA, Kopitareva ulica, Niš, Srbsko [16. Jún 2017]
Celá debata | RSS tejto debaty