Srbské mäsové pochúťky, pre nič za nič v Niš

Tento krát sme sa vydali von z Bratislavy, až do Srbska. Spiatočná letenka do Nišu 20 eur, nemali sme nad čím váhať. Maličké letisko, presne ako ho opisujú všetky cestovateľské blogy, nás už neprekvapilo. Pobavilo nás čakanie na autobus pred letiskovou  halou, žiadna špeciálna zastávka, na ceste  boli položené štyri železné (zváraním) spojené sedadlá, očividne použité z iného zariadenia, takto aspoň znova využité. Ak však prší, v zastávku ani striešku nedúfajte,  môžete sa ukryť na letisku, pozorovať autobusy a dúfať, že  vám neutečie. Taktiež nečakajte žiadne striktné  dodržiavanie cestovného poriadku. Šťastlivo sme docestovali, našli hotel, s problematickou angličtinou sa ubytovali  a vydali sa do ulíc hľadať podnik na večeru. Prešli sme sa a zistili, že všade sú prevažne kaviarničky, kde však žiaden výber jedla neponúkali, a tak sme sa vrátili na ulicu, odkiaľ sme vyrazili. Blízko nášho hotela, na ulici Kopitareva sme sa usadli v reštaurácií, ktorá  ponúkala tradičné srbské jedlá. Zvolili sme kuracie aj bravčové ražniči, samozrejme aj slávne čevabčiči a národnú  pochúťku, pleskavicu.  K mäsu sme si vybrali rôzne šaláty a prirodzene bol servírovaný aj chlieb, ten tu podávajú hádam ku všetkému.  Chlieb ma neprekvapil, viem, že ho jedávajú ku všetkému aj Srbi žijúci a pracujúci v Bratislave. Pleskavica, okrúhleho tvaru pripomínajúca  mäso  v hamburgeri bola chuťou podobná  čevabčiči. Kuracie ražniči so šunkou bolo veľmi chutné, bravčové nebolo  najjemnejšie, určite bolo vhodné ho ešte trochu dopiecť. Na tanieroch bolo podávané iba samotné mäso, žiadna obloha. Dostali sme jednu malú misku s nakrájanou cibuľou, usúdili sme, že patrí  k čevabčiči. Horčicu  bolo potrebne špeciálne vyžiadať, automaticky žiadne dochucovadlá podávané nie sú. Porcie boli veľké, najedli  sme sa výdatne. Na pitie sme si dali každá rôzne, pivo, víno aj kávu. Jedinou  nevýhodou  je všadeprítomné fajčenie, ktoré bolo kedysi súčasťou aj našich reštaurácií. Všetky jedlá s výnimkou bravčového  ražniči boli veľmi chutné, reštaurácia splnila očakávania srbskej kuchyne. Cenovo to bolo lacnejšie ako v Bratislave, najmä ak uvážime, že boli servírované veľké mäsové porcie.  Po večeri sme sa  vydali do ďalšieho podniku ochutnať srbské miešané drinky. Následne sme sa vrátili do ulíc nočného mesta, kde sme mali možnosť zažiť koncert srbskej populárnej speváčky Mariny Tadič, o ktorej sme samozrejme dovtedy  nikdy nepočuli, aj tradičné trhy, kde sme nakúpili bižutériu či obraz.  Niš je ideálne mesto na predĺžený víkend, ak vám vyhovuje byť v mestečku a hlavne odporúčané pre ľudí, ktorí obľubujú mäsové a iba mäsové jedlá. Nezabudnite, radšej si objednajte jednu porciu, viete to zjesť viacerí, ak vám bude málo, potom si viete doobjednať, porcie sú väčšie ako u nás.

 

STARA SRBIJA, Kopitareva ulica, Niš, Srbsko [16. Jún 2017]

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

Magdeburg, útok na vianočnom trhu

Nemecko zaplatí za zločiny, vyhrážal sa útočník z Magdeburgu. Prečo sa odporca islamu správal ako terorista?

22.12.2024 06:00

Nenávidel islam a podporoval AfD. Kto je Taleb Jawad al-Abdulmohsen, páchateľ hrozného útoku? Prečo mu v ňom nezabránili bezpečnostné zložky, ktoré o ňom vedeli?

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131434x
Priemerná čítanosť článkov: 2347x

Autor blogu