Malý kúsok Francúzska v Bratislave

Opäť na terase, pri Dunaji. Trošku sa ochladilo, no v riflovke bolo fajn. Síce to nie je Saint Tropez, ale reštaurácia a prostredie to aspoň trošku pripomínala. Z menu sme zvolili cestoviny, konkrétne špagety „aglio olio“, ktoré sú ochutené iba cesnakom,  chilli a olivovým olejom. Jednu porciu  mierne, druhú veľmi pikantnú, ale aj hamburger, ktorý nie je síce  úplne francúzsky, no  aspoň jeden majú zaradený v menu mnohé reštaurácie aj tam. Na pitie víno a malé pivo k burgru. Veľmi pikantné špagety obsahovali tri kúsky chilli v celej porcii, nebolo ťažké to spočítať a žiadnu štipľavosť cítiť nebolo. Až po dvoch troch sústach sme zistili, že čašníčka nám  to trošku poplietla, tak sme si taniere vymenili. Špagety boli chutné, ostré, atypicky spestrené rukolou, čo bola veľmi dobrá kombinácia. Maličkosť, ktorá ale potešila, veľmi vhodne zvolené dvere na toaletách, kde nikto nie je otrávený myšlienkou,  koľko baktérií môže chytiť z kľučky. Dvere sa otvárajú potlačením, kto nepoužije automaticky dlane, no vie sa vynájsť, si poradí.  Vytrína so sklenenými pohármi, ktorá bola pri vchodoch na toalety, pôsobila na zvolené miesto honosne. Atmosféra na terase bola priam dokonalá, trošku to narúšalo plátno s premietaním baletu v priamom prenose zo Slovenského národného divadla (v rámci programu viva musica). Verím, že mnohým okoloidúcim, ktorí šli len tak okolo a zastavili sa,  prípadne ktorí prišli za účelom, aby si to takto, zadarmo pozreli,  boli nadmieru spokojní.  Nám na terase kazilo dojem mihanie svetla z veľkoplošnej obrazovky a žánrovo odlišná hudba z predstavenia, ktorá celkom nezapadla do romantickej pokojnej scenérie. Už druhý krát som si objednala víno len tak, ako nám čašníčka menovala výber,  bez vyžiadania si vínnej  karty. A tiež mi to pripomenulo dôvody, prečo  som to po prvej skúsenosti dlho nerobila. Odpoveď je úplne jednoduchá,  takto vedia byť vaše chute celkom drahé, čo sa mi potvrdilo aj teraz, keď nám priniesli účet. Pohár vína,  pol litrová nealko limonáda a cestoviny stáli aj  s prepitným toľko, za čo som dokázala nasledujúci deň  kúpiť komplet oblečenie, top aj nohavice v jednom, a to rozhodne nie v nízko nákladovom obchode. Ale už nad tým premýšľať nebudem, nevadí, oblečenie mám  na stálo a jedlo zasýtilo na chvíľu.  Vína dokonale pripomínali Francúzsko, boli cenovo porovnateľné, tak drahé ako tam. K vínu sme  nedostali žiadnu vodu, ani len pohár vody, čo ma na takúto reštauráciu sklamalo.

Aj napriek tomu, že nájom či cena práce sú u nás výrazne iné ako vo Francúzsku, ceny v tejto reštaurácií sa blížia francúzskym. Zaznamenala som rozdiel v cenách mäsa, zvyšok menu (dezerty, cestoviny či hamburger) predstavoval z môjho pohľadu zanedbateľný rozdiel v porovnaní s reštauráciami vo Francúzsku, hoci aj  v časti  Montmartre. Áno,  ceny  neboli rovnaké ako v luxusných reštauráciách v centre, no mesto Paríž, metropola Francúzska je neporovnateľný s Bratislavou.

 

La Marine Brasserie, Eurovea, Bratislava [30.6.2017]

Jedlo: dobré, v menu si vyberú aj zákazníci, ktorým nelahodia iba slimáky a iné francúzske špeciality, ponúkajú aj cestoviny, slané palacinky či burger

Cena a kvalita: ceny trošku vyššie

Obsluha: dobrá

Prostredie: pekné, pri Dunaji, s možnosťou sedenia na terase

Rezervácia: my sme žiadnu nerobili, aj priamo v čase večere sme dokázali na terase nájsť miesto

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

Milan Mazurek a Tomáš Zdechovský na ta3

Vášnivá debata. Mazurek: Tvrdil, že Slováci sú neschopní. Zdechovský: Žijete v inom vesmíre. Ak sa vám EÚ nepáči, vypadnite

17.06.2025 21:55

Europoslanci Tomáš Zdechovský (ČR) a Milan Mazurek (SR) sa pochytili v debate na ta3.

bytovka, Žiar nad Hronom

Ľudí v 10-poschodovej bytovke evakuovali v krátkom čase až dvakrát. Hovoria o nebezpečnom podpaľačovi

17.06.2025 21:10

Hororové chvíle zažili obyvatelia výškovej budovy v Žiari nad Hronom. Z ohnivého pekla museli opakovane utekať nočnou hodinou.

graz

Útočník z Grazu obdivoval strelcov vraždiacich na školách, na sociálnych sieťach sa mu dostalo potlesku

17.06.2025 20:43

Čin 21-ročného mladíka bol široko oslavovaný na sociálnych sieťach, počet pochvalných komentárov bol zarážajúci.

kolaz emmerova vila zdroj trnava a peter hudak

V Emmerovej vile našli raritné fresky, prehliadaný historický skvost zachránia milióny a ožije ako centrum kultúry

17.06.2025 20:00

Emmerova vila v Trnave sa dočkala, pokračuje v rekonštrukcii s miliónovým príspevkom od štátu. Čo všetko v nej našli a ako obohatí Trnavu?

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 136271x
Priemerná čítanosť článkov: 2433x

Autor blogu