Malý kúsok Francúzska v Bratislave

Opäť na terase, pri Dunaji. Trošku sa ochladilo, no v riflovke bolo fajn. Síce to nie je Saint Tropez, ale reštaurácia a prostredie to aspoň trošku pripomínala. Z menu sme zvolili cestoviny, konkrétne špagety „aglio olio“, ktoré sú ochutené iba cesnakom,  chilli a olivovým olejom. Jednu porciu  mierne, druhú veľmi pikantnú, ale aj hamburger, ktorý nie je síce  úplne francúzsky, no  aspoň jeden majú zaradený v menu mnohé reštaurácie aj tam. Na pitie víno a malé pivo k burgru. Veľmi pikantné špagety obsahovali tri kúsky chilli v celej porcii, nebolo ťažké to spočítať a žiadnu štipľavosť cítiť nebolo. Až po dvoch troch sústach sme zistili, že čašníčka nám  to trošku poplietla, tak sme si taniere vymenili. Špagety boli chutné, ostré, atypicky spestrené rukolou, čo bola veľmi dobrá kombinácia. Maličkosť, ktorá ale potešila, veľmi vhodne zvolené dvere na toaletách, kde nikto nie je otrávený myšlienkou,  koľko baktérií môže chytiť z kľučky. Dvere sa otvárajú potlačením, kto nepoužije automaticky dlane, no vie sa vynájsť, si poradí.  Vytrína so sklenenými pohármi, ktorá bola pri vchodoch na toalety, pôsobila na zvolené miesto honosne. Atmosféra na terase bola priam dokonalá, trošku to narúšalo plátno s premietaním baletu v priamom prenose zo Slovenského národného divadla (v rámci programu viva musica). Verím, že mnohým okoloidúcim, ktorí šli len tak okolo a zastavili sa,  prípadne ktorí prišli za účelom, aby si to takto, zadarmo pozreli,  boli nadmieru spokojní.  Nám na terase kazilo dojem mihanie svetla z veľkoplošnej obrazovky a žánrovo odlišná hudba z predstavenia, ktorá celkom nezapadla do romantickej pokojnej scenérie. Už druhý krát som si objednala víno len tak, ako nám čašníčka menovala výber,  bez vyžiadania si vínnej  karty. A tiež mi to pripomenulo dôvody, prečo  som to po prvej skúsenosti dlho nerobila. Odpoveď je úplne jednoduchá,  takto vedia byť vaše chute celkom drahé, čo sa mi potvrdilo aj teraz, keď nám priniesli účet. Pohár vína,  pol litrová nealko limonáda a cestoviny stáli aj  s prepitným toľko, za čo som dokázala nasledujúci deň  kúpiť komplet oblečenie, top aj nohavice v jednom, a to rozhodne nie v nízko nákladovom obchode. Ale už nad tým premýšľať nebudem, nevadí, oblečenie mám  na stálo a jedlo zasýtilo na chvíľu.  Vína dokonale pripomínali Francúzsko, boli cenovo porovnateľné, tak drahé ako tam. K vínu sme  nedostali žiadnu vodu, ani len pohár vody, čo ma na takúto reštauráciu sklamalo.

Aj napriek tomu, že nájom či cena práce sú u nás výrazne iné ako vo Francúzsku, ceny v tejto reštaurácií sa blížia francúzskym. Zaznamenala som rozdiel v cenách mäsa, zvyšok menu (dezerty, cestoviny či hamburger) predstavoval z môjho pohľadu zanedbateľný rozdiel v porovnaní s reštauráciami vo Francúzsku, hoci aj  v časti  Montmartre. Áno,  ceny  neboli rovnaké ako v luxusných reštauráciách v centre, no mesto Paríž, metropola Francúzska je neporovnateľný s Bratislavou.

 

La Marine Brasserie, Eurovea, Bratislava [30.6.2017]

Jedlo: dobré, v menu si vyberú aj zákazníci, ktorým nelahodia iba slimáky a iné francúzske špeciality, ponúkajú aj cestoviny, slané palacinky či burger

Cena a kvalita: ceny trošku vyššie

Obsluha: dobrá

Prostredie: pekné, pri Dunaji, s možnosťou sedenia na terase

Rezervácia: my sme žiadnu nerobili, aj priamo v čase večere sme dokázali na terase nájsť miesto

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

Magdeburg, útok na vianočnom trhu

Nemecko zaplatí za zločiny, vyhrážal sa útočník z Magdeburgu. Prečo sa odporca islamu správal ako terorista?

22.12.2024 06:00

Nenávidel islam a podporoval AfD. Kto je Taleb Jawad al-Abdulmohsen, páchateľ hrozného útoku? Prečo mu v ňom nezabránili bezpečnostné zložky, ktoré o ňom vedeli?

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131412x
Priemerná čítanosť článkov: 2347x

Autor blogu