Kam na Čínu

Reštaurácia prešla rekonštrukciou, nominácia  na cenu za interiér v nás umocnila chuť sa tam ísť pozrieť. V piatok podvečer sa náhlim s väčšou taškou s krásnymi veľkými pohármi na červené víno  známej slovenskej značky Rona, ktoré sme zakúpili priamo v podnikovej predajni. Nechodím do reštaurácií s pohármi na víno, ale teraz to tak vyšlo, chcela som ich odovzdať novej  majiteľke. Meškala som už na ceste spať so  služobnej  cesty, ponáhľala som sa  domov zaniesť kufor a zobrať pre zmenu spomínané poháre. Vykračovala som rezkým krokom uličkou starého mesta a upokojovala sa, že aj keď som ich upozornila, že budem s najväčšou pravdepodobnosťou meškať, nebolo to vôbec zlé, meškala som pár minút. Vošla som do reštaurácie, letmo som sa rozhliadla, baby som nezbadala a hneď pristúpil čašník, ktorému som oznámila, že máme rezerváciu. Ani som nepovedala na aké meno a hneď sa spýtal či som… a oslovil ma krstným menom. Musel aj on zbadať môj údiv na tvári, krstné meno som nikde na čele napísané nemala, rozhodne je to nezvyčajné, aby  vás  takto niekto vítal hneď po  tom, ako vkročíte.  Prekvapená som len prikývla a povedala áno, on sa usmial a nahlas zhodnotil ako perfektne tipol. Oznámil mi, že kamarátky sú už tu a ukázal mi stôl. Baby nechápali, prečo sa tak  usmievam hneď z úvodu, nuž povedala  som im, že som už pri dverách „odpadla“ z prístupu čašníka (v pozitívnom zmysle slova). Usúdili, že jediný spôsob ako to mohol uhádnuť je, že zhodnotili, že nebudú na mňa čakať a objednajú sú. Iba v tom momente povedali moje meno, čo si čašník očividne zapamätal. Do reštaurácie mohla vstúpiť aj iná holka v podobnom veku a čase, a bolo by to riziko, no v mojom prípade uhádol, nuž mňa sa takto získala reštaurácia s čašníkom už pri vstupe.  Babám krátko po mojom príchode priniesli veľké taniere plné dobrôt, cez rezance (hrubšie) s hovädzím mäsom po chrumkavú kačicu, taktiež s prílohou ochutenými rezancami (tenkými), ktoré boli chutné aj samostatne. Predsa v čínskej reštaurácii nebudeme jesť ku  kačici lokše s kapustou. Porcie boli výdatne, všetci chválili. Ja som si objednala mierne pikantné kuracie rolky ako predjedlo, boli vynikajúce a aj dosť zasýtili, po veľmi  neskorom obede som bola po tejto drobnosti úplne spokojná a nič viac som už nepotrebovala. Kamarátky si ešte objednali dezert, horúcu čokoládovú tortičku s vanilkovou zmrzlinou, ktorá vraj chutila vynikajúco. Už len vidieť ako sa z tortičky prediera von zmrzlina bol skvelý pohľad pre oči. Dokonca tak výrazný, že zaujal aj osadenstvo pri vedľajšom stole, odkiaľ sa spýtali ako dezert chutí. Kami a Sima však boli také zalahodené dezertom, že asi po treťom pokuse od  vedľajšieho stola získať odpoveď sme museli baby upozorniť, aby už ráčili odpovedať, na otázku od vedľajšieho stola. Odpoveď určite uspokojila, keďže o chvíľu servírovali to isté aj im. Zaujali ma moderné dizajnérske stropy a časti stien, ktoré je dnes možno nájsť v niektorých  podnikoch u nás aj v zahraničí. Steny úmyselne neomietnuté, čo navodzuje pocit pred dokončením. (V podobnom duchu je minimálne ešte jeden podnik, kde starý  otec jednej známej zhodnotil, že  by  tam malo byť lacnejšie, keď ešte vnútro nedokončili a strop nie je omietnutý vakovku.) Interiér reštaurácie je veľmi príjemný, sedeli sme v časti,  ktorá bola mierne vyvýšená, takže sme pekne mali výhľad na reštauráciu a aj čašníci  na nás, ak sme ich chceli privolať. Ja som obdivovala všade vôkol jedenie paličkami, aj také pečené kura dokázal mladý chlapec jesť paličkami.

 

Čínska reštaurácia Jasmin, Židovská 7, Bratislava [20. Október 2017]

Jedlo: vynikajúce

Cena a kvalita: primeraná, kvalita vysoká, podávané porcie sú výdatné

Obsluha: skvelá, dôvtipná aj jazykovo zdatná (nám stačila slovenčina, ale počuli sme aj iné jazyky)

Prostredie: veľmi príjemné

Rezervácia: takmer nutná, v piatok večer bol a reštaurácia úplne plná

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

taiwan

Čína varovala USA pre dodávky zbraní Taiwanu: Hráte sa s ohňom

22.12.2024 08:14

Čína sa v nedeľu znovu ohradila proti nedávnym americkým oznámeniam o predaji vojenskej techniky a pomoci Taiwanu.

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10, aktualizované: 09:01

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131453x
Priemerná čítanosť článkov: 2347x

Autor blogu