Trošku Orientu a varené vínko na trhoch v Bratislave

Rozhodli sme sa ochutnať „orient“ v podobe indickej kuchyne, a to priamo v Bratislave. Je tu viac možností, niektoré indické bistrá už nie sú vo večerných hodinách otvorené, preto sme zvolili reštauráciu. V piatok večer nepraskala obsadenosťou, boli sme tam jediný stôl. Pravdepodobne je určená skôr obedom, v okolí je mnoho kancelárií. Keďže sme chceli ochutnať čo najviac, zvolili sme z menu aj klasiku v podobe indického kuracieho mäsa s ryžou a tiež „Tali“, čo je balíček dvoch predjedál, 3 hlavných jedál, 2 príloh a dezertu. Ako predjedlo nám boli servírované chipsy, ktoré chuťou a tvarom pripomínali kukuričné tortilly a tiež malé vyprážané obaľované kúsky. Cestíčko sa podobalo našej obdobe, po nahliadnutí do menu usudzujem, že šlo o cícerovú múku, v ktorej boli obalené celé kúsky zeleniny. Je nutné ochutnať, aby ste zistili aká zelenina sa vo vnútri nachádza a môžete natrafiť na takú, ktorú neobľubujete, každý kúsok obsahoval iba jeden typ zeleniny. „Tali“ bolo servírované na tácke, kde bolo niekoľko malých mištičiek, v ktorých boli rôzne omáčky, jedna misa ryže a druhou prílohou bola indická placka. Zvolili sme kuracie (non vegetarian) aj zeleninové (vegetable) Tali, zaujímavosťou bolo, že rozdiel bol iba v porcii mäsa, inak je zeleninové a kuracie Tali to isté identické jedlo. Zeleninové Tali neobsahovalo žiadne jedlo navyše namiesto mäsa, ani väčšie porcie. Inými slovami, za tú istú cenu sa rozhodne oplatí dať si kuracie Tali, obsahuje jednu misu mäsa s omáčkou navyše. Kto nie je zvyknutý na ostrosť, môže sa mu zdať jedlo pikantnejšie, ale iné ani očakávať v indickej kuchyni nie je možné. Kto však pikantné jedlo vyhľadáva, je  vhodné to zdôrazniť čašníkovi, v tom prípade dostanete navyše mištičku s extrémne pikantnou omáčkou, ktorú si môžete do jedla pridávať podľa vlastného uváženia. Z jednotlivých omáčok sme zjedli asi polovicu, aby som to uviedla na pravú mieru, zopár mištičiek ostalo úplne prázdnych a ostatné sme iba ochutnali a viac nezjedli. V tomto prípade šlo o veľmi zvláštny mix, nechutili nikomu z nás. Ak by sme zvolili niektoré z týchto jedál ako hlavné, mohli sme ostať smutní. Ak nie ste expert, menu a názvy vám veľa nepovedia. Našťastie väčšina z nás zvolila „Tali“, a tak sme mali z každého rožku trošku, porcia bola výdatná, najmä vďaka klasickej ryži a servírovaná placka bola veľmi chutná, čerstvá, teplá, nadýchaná a najmä sýta. Ako dezert bol servírovaný malý pohárik s kokosovým pudingom, ničím však nebol ozvláštnený ani výnimočný. Po navečeraní sme sa ešte prešli na tradičné Vianočné trhy v centre mesta, kde sme si dali horúce varené vínko. Zima, vôňa jedla, živá hudba v podobe speváka s gitarou, to bola klasika, ktorou sme ukončili večer.

 

Ganesh Utsav, Vysoká 2/A, Bratislava [23. november 2018]

Jedlo: dobré (niektoré chute prekvapili)

Cena a kvalita: skôr vyššie ceny za vegetariánske menu, subjektívny názor

Obsluha: vo večerných hodinách jedna čašníčka, trošku pozvoľná nálada

Prostredie: fajn

Rezervácia: v piatok večer nebola nutná

 

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

taiwan

Čína varovala USA pre dodávky zbraní Taiwanu: Hráte sa s ohňom

22.12.2024 08:14

Čína sa v nedeľu znovu ohradila proti nedávnym americkým oznámeniam o predaji vojenskej techniky a pomoci Taiwanu.

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10, aktualizované: 09:01

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131459x
Priemerná čítanosť článkov: 2347x

Autor blogu