Talianska kuchyňa je klasika, ktorej málokto odolá. Jedlá, ktoré nekričia množstvom rôznych aróm a príchutí, ale je pre nich príznačná jednoduchosť a jemné ingrediencie, ktoré chutia väčšine ľudí. V centre mesta sme na poslednú chvíľu zohnali rezerváciu (už len) v bistre, no netreba si predstavovať žiaden pult so sendvičmi. Príjemná reštaurácia s tlmeným osvetlením dotvárali intímnu atmosféru vhodnú na rande či príjemné posedenie pri pohári vína, vhodnejšie skôr pre „ladies night“. Na pitie sme zvolili rôzne druhy vín, polosladké ružové aj biele suché či perlivé a pri vychutnávaní si „zaslúženého“ drinku piatkového večera, sme si pomaly prechádzali menu, ktoré nesršalo množstvom jedál. Ak ponuka nie je veľmi obšírna, vo väčšine prípadov to znamená, že jedlá sú pripravované z čerstvých surovín. Mne osobne jednoduché menu vyhovujú, človek nemusí riešiť žiadne dilemy. Aj psychológovia sa zhodujú, že človek nevie spraviť výber, ak má príliš veľa možností. Je vždy nutné zúžiť výber na 5, prípadne ideálne 3 možnosti a potom si vybrať. Menu ponúkalo z rôznych skupín jedál v priemere 5 možností, čo vôbec neprekážalo. Ochutnala som Penne Arrabiatta, ktorých základom je paradajková omáčka, chilli, v danej variácií bola aj cuketa a samozrejme postrúhaný parmezán. Spaghetti Aglio Olio sú absolútnou klasikou, s olivovým olejom, cesnakom a chilli, no Peťa si objednala svoju obľúbenú, iba jemne pikantnú porciu. Najväčší úspech zožali pappardelle s pestom, píniovými orieškami a postrúhaným parmenzánom, ako inak, skvelá voľba patrí vždy Kami. Taktiež veľmi pozitívne zaujalo rizotto s medailónkami z bravčovej panenky, ktoré bolo tiež vidieť aj na iných stoloch. My sme tu zavítali prvýkrát, no tí, ktorí sem chodia častejšie asi vedia, že tieto jedlá sú naozaj dobré. Rizoto s panenkou a pasta s vynimajúcou sa zelenou farbou na bielom tanieri, tieto dve jedlá boli zreteľnou voľbou na viacerých stoloch. Inak dostupné menu na internete nie je úplne presné s aktuálnou ponukou v reštaurácii. Ako je zvykom v dobrých talianskych reštauráciách, čašníčka nám prišla ponúknuť aj syr navyše, palec hore. Obsluha bola naozaj veľmi milá a ústretová, starala sa aj o to, aby nám nič v pohároch nechýbalo. Porcie boli výdatné a vo väčšine neboli dojedené, no nie pre chuť, tá bola vydarená, ale limit žalúdkov, ani dezert sme si už neobjednávali. Prekvapila nás však čerešnička na torte, ku koncu nám čašníčka priniesla jeden kúsok kokosového zákusku s teplou čokoládou, ktorou sme ho poliali. Hnedá čokoláda rozvoniavala a stekala po stenách koláča, ktorého základ bol maskarpone, na vrchu bola torta ozdobená bonbónom rafaelo a chutila vynikajúco. Možno v reštaurácii potrebovali vyprázdniť chladničku a pripraviť miesto pre nové čerstvé zákusky, a tak nám na záver dňa jeden ponúkli a možno to bolo iba milé gesto, v každom prípade to bola záverečná lahôdka. My všetky sme nevládali zjesť jeden kúsok, ale príjemne sme si pochutnali, predsa je vhod po večeri zmeniť trošku chuť na sladkú.
Gatto Matto, Ventúrska 12, Bratislava [15. február 2019]
Jedlo: úžasné
Cena a kvalita: príjemná cena vzhľadom na centrum mesta, kde bývajú podniky oveľa drahšie
Obsluha: veľmi fajn s príjemným prekvapením
Prostredie: útulné, romantické (v zime pri otváraní dvier cítiť závan chladného vzduchu)
Rezervácia: rozhodne odporúčaná, najmä počas „busy“ hodín
Celá debata | RSS tejto debaty