Ďalší skvelý tip kam vyraziť za talianskou chuťou

Talianska kuchyňa je klasika, ktorej málokto odolá. Jedlá, ktoré nekričia množstvom rôznych aróm a príchutí, ale je pre nich príznačná jednoduchosť a jemné ingrediencie, ktoré chutia väčšine ľudí. V centre mesta sme na poslednú chvíľu zohnali rezerváciu (už len) v bistre, no netreba si predstavovať žiaden pult so sendvičmi.  Príjemná reštaurácia s tlmeným osvetlením dotvárali intímnu atmosféru vhodnú na rande či príjemné posedenie pri pohári vína, vhodnejšie skôr pre „ladies night“. Na pitie sme zvolili rôzne druhy vín, polosladké ružové aj biele suché či perlivé a pri vychutnávaní si „zaslúženého“ drinku piatkového večera, sme si pomaly prechádzali menu, ktoré nesršalo množstvom jedál. Ak ponuka nie je veľmi obšírna, vo väčšine prípadov to znamená, že jedlá sú pripravované z čerstvých surovín. Mne osobne jednoduché menu vyhovujú, človek nemusí riešiť žiadne dilemy. Aj psychológovia sa zhodujú, že človek nevie spraviť výber, ak má príliš veľa možností. Je vždy nutné zúžiť výber na 5, prípadne ideálne 3 možnosti a potom si vybrať. Menu ponúkalo z rôznych skupín jedál v priemere 5 možností, čo vôbec neprekážalo. Ochutnala som Penne Arrabiatta, ktorých základom je paradajková omáčka, chilli, v danej variácií bola aj cuketa a samozrejme postrúhaný parmezán. Spaghetti Aglio Olio sú absolútnou klasikou, s olivovým olejom, cesnakom a chilli, no Peťa si objednala svoju obľúbenú, iba jemne pikantnú porciu. Najväčší úspech zožali pappardelle s pestom, píniovými orieškami a postrúhaným parmenzánom, ako inak, skvelá voľba patrí vždy Kami. Taktiež veľmi pozitívne zaujalo rizotto s medailónkami z bravčovej panenky, ktoré bolo tiež vidieť aj na iných stoloch. My sme tu zavítali prvýkrát, no tí, ktorí sem chodia častejšie asi vedia, že tieto jedlá sú naozaj dobré. Rizoto s panenkou a pasta s vynimajúcou sa zelenou farbou na bielom tanieri, tieto dve jedlá boli zreteľnou voľbou na viacerých stoloch. Inak dostupné menu na internete nie je úplne presné s aktuálnou ponukou v reštaurácii. Ako je zvykom v dobrých talianskych reštauráciách, čašníčka nám prišla ponúknuť aj syr navyše, palec hore. Obsluha bola naozaj veľmi milá a ústretová, starala sa aj o to, aby nám nič v pohároch nechýbalo. Porcie boli výdatné a vo väčšine neboli dojedené, no nie pre chuť, tá bola vydarená, ale limit žalúdkov, ani dezert sme si už neobjednávali. Prekvapila nás však čerešnička na torte, ku koncu nám čašníčka priniesla jeden kúsok kokosového zákusku s teplou čokoládou, ktorou sme ho poliali. Hnedá čokoláda rozvoniavala a stekala po stenách koláča, ktorého základ bol maskarpone, na vrchu bola torta ozdobená bonbónom rafaelo a chutila vynikajúco. Možno v reštaurácii potrebovali vyprázdniť chladničku a pripraviť miesto pre nové čerstvé zákusky, a tak nám na záver dňa jeden ponúkli a možno to bolo iba milé gesto, v každom prípade to bola záverečná lahôdka. My všetky sme nevládali zjesť jeden kúsok, ale príjemne sme si pochutnali, predsa je vhod po večeri zmeniť trošku chuť na sladkú.

 

Gatto Matto, Ventúrska 12, Bratislava [15. február 2019]

Jedlo: úžasné

Cena a kvalita: príjemná cena vzhľadom na  centrum mesta, kde bývajú podniky oveľa drahšie

Obsluha: veľmi fajn s príjemným prekvapením

Prostredie: útulné, romantické (v zime pri otváraní dvier cítiť závan chladného vzduchu)

Rezervácia: rozhodne odporúčaná, najmä počas „busy“ hodín

 

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

Magdeburg, útok na vianočnom trhu

Nemecko zaplatí za zločiny, vyhrážal sa útočník z Magdeburgu. Prečo sa odporca islamu správal ako terorista?

22.12.2024 06:00

Nenávidel islam a podporoval AfD. Kto je Taleb Jawad al-Abdulmohsen, páchateľ hrozného útoku? Prečo mu v ňom nezabránili bezpečnostné zložky, ktoré o ňom vedeli?

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131421x
Priemerná čítanosť článkov: 2347x

Autor blogu