Založ si blog

Tie momenty na terasách sa určite vrátia…

Aj keď sú reštaurácie aktuálne zatvorené, nič netrvá večne, a preto chcem aj touto cestou pripomenúť tie momenty… ktoré ako všetci veríme, sa raz vrátia… Bol ešte netradične teplý septembrový večer, síce už na dlhý rukáv či bundičku, ale stále vhodný na večeru vonku. Vybrali sme sa do pivárne a usadili sa na terasu, chceli sme využiť príjemné teplo, vo večerných hodinách už s nádychom jesene, ale v týchto krušných časoch aj trošku väčší odstup od ľudí. O siedmej hodine večer sme ešte pokojne našli aj voľný stôl na terase a nebol to jediný voľný stôl, zrejme sa počet ľudí chodiacich do mesta trochu znížil. Ako inak, v pivárni sa muselo objednať pivo, bez toho by sa návšteva pivárne hádam ani nerátala. A tí čo preferujú víno, vybrali tú slávnu odrodu, ktoré ponúkajú pivárne, teda „rozlievané červené“ a „rozlievané ružové“.  Len pre upresnenie, tými úvodzovkami nie je naznačený žiaden sarkazmus ani nič podobné. Je zrejmé, aké je zameranie pivárni, a preto vínnu kartu nepostrádame, na to sú špecializované iné podniky. Sme radi, že aj v pivárňach sa vždy nájde nejaké víno. V historickom centre mesta sme dokonca sedeli priamo pod stromami, čo sa nám v prvú chvíľu javilo ako skvelé, takú možnosť predsa nemáme hocikde v centre. Terasa je situovaná priamo pred reštauráciou, v podstate sú to súmerné dva rady stolov, jeden bližšie k stene, druhý k chodníku pre peších, a práve v tomto rade sú nasadené aj stromy. Mali sme aspoň trošku pocit prírody, a to doslova. Po krátkej chvíľke po usadení priamo v strede slota pristál malý trus. Čašníci veľmi nestíhali, a tak sme si ho odpratali samy. Po nejakom čase, čo sme tam už sedeli a netrpezlivo čakali, boli servírované aj jedlá. Pečené rebrá s horčinou a miernou oblohou, pričom tentokrát sme netradične skúsili ako prílohu aj hranolky, o ktoré sme si podelili. Nuž tentokrát nám výber jedla nevyšiel. Mäso nebolo jemné, okrem toho, že sa neoddeľovalo od kosti, bolo ho dokonca veľmi obtiažne akýmkoľvek spôsobom oddeliť, prekrojiť či dokonca hrýzť. Záchranou bola obloha, baranie rohy, troška zeleniny a objednaný dressing, ktoré trochu zjemnili chuť mäsa. Hranolky boli výrazne smažené, snáď aspoň stiahli alkohol, pozitíva je potrebné hľadať vo všetkom. A bola som to práve ja, kto presadil tento výber, zvažovali sme pôvodne aj grilované marinované kuracie krídielka s chilli dipom, kde by bolo mäso jemnejšie. Ale aj ďalšia voľba nebola sto percentná. Kurací steak na špargľovom rizote s parmezánom, ktoré bolo servírované v peknej okrúhlej forme na tanieri aj so slaninovým chipsom. Mäso bolo chutné, nie je čo vytknúť, rizoto však nebolo úplne čerstvé, chutilo ako zohrievané. Pri dojedaní večere a vychutnávaní drinkov, práve na okraji pohára s vínom pristálo ďalšie (pardón za výraz, ale explicitne) hovienko… No a ďalšej z nás pristálo ďalšie vo vlasoch, a to sme si už povedali, že máme dosť tejto prírody a rozhodli sme sa prejsť mestom a dať si lahodnejšie víno v inom podniku. Či sa kuchyňa pivárne zhoršila alebo sme len nemali šťastie na výber je ťažké posúdiť, keď sme tu boli naposledy pred štyrmi rokmi, v júli 2016, bol to pre nás z pohľadu jedál nezabudnuteľný zážitok. Aj teraz bola terasa plná ľudí, čo býva znakom obľúbenosti, napríklad na terase pivárne oproti bolo ľudí menej. Každopádne, my sme využili pekné počasie a neskoro večer sme sa ešte prešli do príjemného bistra s romantickou atmosférou St. Germain, kde nás hneď po príchode v neskorú hodinu upozornili, že už nie je možné si objednať teplé jedlo, čo nám samozrejme nevadilo. Objednali sme si fľašu chladeného výborného ružového vína, čašník nám priniesol aj drobné občerstvenie v podobe syra a olív. Perfektná bodka na večer a začiatok víkendu, ktorý bol na pomery septembra stále teplý.

 

Piváreň Prazdroj, Mostová 8, Bratislava [4. september 2020]

Jedlo: dostatočné, v daný deň sme žiaľ nemali šťastie s ani jedným výberom (dúfame, že snáď ojedinelé)

Cena a kvalita: priaznivá a vyhovujúca, o čom svedčila plná terasa

Obsluha: v piatok večer bola obsluha pomalšia

Prostredie: terasa ponúka veľmi príjemné posedenie, avšak niektoré stoly situované pod stromami sú aj domovom pre vtáčiky so všetkým, čo k tomu patrí, ako bolo opísané v článku

Rezervácia: odporúčaná, my sme nakoniec nevyužili a usadili sa na terase, kde rezervácia možná nebola

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 125089x
Priemerná čítanosť článkov: 2234x

Autor blogu