Ako sme prešli od piatkových reštauračných večerov cez prvú vlhu pandémie až k letu s terasami

Bol chladný sychravý deň, 6. marca kráčajúc do reštaurácie ako býva zvykom takmer každý piatok  som sa rozhodla pre medzizastávku v netradičnom obchode, kde som po krátkom výbere a vyskúšaní si šiat rýchlo odchádzala s dvoma letnými kúskami, mysliac na to, ako sa hodia na letnú dovolenku. Netušiac, že je to posledný nákup oblečenia na veľmi dlhú dobu a že nás onedlho čaká zatvorenie obchodov, podnikov a všetkých spoločenských akcií. Kvôli nakupovaniu som trošku meškala, bola som ešte v skúšacej kabínke, keď v rádiu hlásili celú hodinu. O pár minút som už bola v reštaurácií, v ktorej sme boli prvý krát. Originálny interiér v prerobených priestoroch po banke s dvoma vchodmi, s tehlovými stenami, presvetlený veľkými výkladmi, pri ktorých boli umiestnené stoly, ktoré ponúkali výhľad na ulicu. Niekoho by mohlo rušiť to, že okoloidúci im vidia do tanierov, nám to vôbec neprekážalo. Po vkročení z tmy a sychravého počasia pôsobil interiér teplo a útulne. Príjemné tlmené svetlo, street desing a jedálny lístok, v ktorom sa predkladá street food. Menu bistra FooDoo (na Špitálskej ulici v Bratislave) je stručné, v ponuke je burrito, burger či quesadilla, všetko v rôznych variáciách a kombináciách, aj pre vegetariánov. Zvolila som “FooDoo Pork Bowl”, mierne ľahšia verzia na večeru s obmenou ryže, ďalej bolo v mise bravčové trhané mäso, kukurica, fazuľa, šalát, nejaká salsa a pár ďalších prísad. Jedlo bolo veľmi dobré, aj ochutené. Zvoli sme rôzne varianty, aj tie ďalšie boli fajn, ale neodlišovali sa príliš zásadne od iných reštaurácií. „Misa“ chutila asi najviac, v ponuke mali aj sladké ovocné víno, ochutnali sme, ale klasické suché víno bolo vhodnejšia voľba. Bol to veľmi príjemný piatkový večer, ktorým tradične začíname voľný víkend. Nasledujúci týždeň sme už strávili prevažne na homeoffice a v daný piatok sme už nikde neboli. Po vyčerpávajúcom pracovnom týždni, ktorý bol už takmer druhý týždeň, kedy som pracovala z domu, som už v piatok večer naozaj musela ísť na nákup. Áno, nebol to vhodný čas, keďže v sobotu ráno bývajú obchody lepšie zásobené. V tom období sa už aj začali objavovať  v médiách články, že Slováci vykupujú trvanlivé potraviny, toaletné papiere a podobne. Pri rozhovoroch so známymi som však panike nepodľahla, potvrdili mi, že nezbadali až taký rozdiel v obchodoch. Šla som do jedného nemenovaného veľkého obchodu na Bratislavskom sídlisku, kde som však nenašla už ani jedno balenie vajíčok, ani špagety, ani jeden chlieb, všetky police boli prázdne – boli tam už len balíčky strúhanky. A tak som šla nasledujúci deň v sobotu ráno do malého supermarketu, ktorý mám najbližšie, kde som všetko chýbajúce nakúpila. V ten týždeň bolo prijaté rozhodnutie o povinnej karanténe v štátnych zariadeniach pre navrátilcov zo zahraničia a situácia v Európe sa zhoršovala všade. Z pochopiteľných dôvodov sme sa rozhodli, že rušíme plánovanú dovolenku a v nedeľu sme neodleteli. Paradoxom však je, že let tam nám vôbec nezrušili, ale asi dve hodiny po tom, ako sme mali z Viedne odletieť sme obdržali správu, že let späť je zrušený. Situácia sa dramaticky menila a ak by sme odleteli, naozaj neviem, ako by sme sa dostali späť z krajín Pobaltia, kde by sme tam bývali po uplynutí našej rezervácie a čo by sme tam robili, kedže aj tam postupne dochádzalo k výraznému obmedzovaniu reštaurácií a hotelov. Prepadli nám letenky a lístky, ktoré sme už mali zakúpené u miestnych prevádzkovateľov, vrátilo sa nám iba ubytovanie, ale aj tak sme neľutovali. Asi sme si ušetrili veľa komplikácií. Potom boli zrušené aj stand=up comedy“Silné reči“, na ktoré sme mali vopred zakúpené lístky, zrušené bolo všetko…  A tak sme sedeli doma takmer dva mesiace a v piatky večer sme zvykli mať už len video calls. Prvý krát sme sa celá partia stretli až 26. apríla, pri príležitosti menín, ale pre situáciu aká bola, sme zvolili prechádzku a malý piknik v jednom lese v rámci Bratislavy. Áno, aj v Bratislave sú lesy či parky – a niektoré sú veľmi pekné. V tom, kde sme boli my, nebolo veľa ľudí a bolo to veľmi príjemné nedeľné popoludnie. Šli sme ďalej a po otvorení podnikov sme sa rozhodli podporiť lokálny biznis. Vyšli sme si opatrne do centra mesta na zmrzlinu. Po prechádzke mestom sme si po zvážení sadli aj na terasu jedného podniku a pri teplom slnečnom počasí načerpávali vitamín D zo slnka a popíjali drink. Za jedným stolom max dvaja, ktorí nie sú rodina, či nebývajú spolu. A tak sme sedeli za dvoma stolmi a rozprávali sme sa nahlas, aby sme sa počuli, bol sviatok 8. máj, keď sme po dvoch mesiacoch vyšli do mesta, aj to len na terasu. O mesiac neskôr sme sa už po uvoľňovaní opatrení odvážili aj na iné akcie, dokonca na maľovanie obrazov, ale tiež len v exteriéri. Bolo to veľmi príjemný deň, ktorý jedna z nás na poslednú chvíľu takmer nestihla, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. Bol to skvelý večer pri občerstvení (ktoré bolo v cene v podobe chlebíčkov a Prosecca) a víne a popritom sme pod vedením inštruktorov namaľovali pekný surrealistický obraz, pričom ani jedna z nás nie je žiadna maliarka. Nasledoval výlet do Slovenského raja, aj keď počasie nevyšlo, žiadny náhradný plán či zahraničie sme už neriskovali. Až posledný júnový víkend, takmer po štyroch mesiacoch, sme sa opäť stretli pri tradičnej piatkovej večeri v jednej známej pivárni v starom meste. Stále na terase, ale už s jedlom a pocitom, že sme v reštaurácií a nemusíme od seba sedieť na metre. No a počas letných prázdnin sme stále mali na pamäti opatrnosť a nepreháňali sme to, týždenné piatkové večere sa zmenili na občasné, ale o tom už inokedy…

 

 

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

taiwan

Čína varovala USA pre dodávky zbraní Taiwanu: Hráte sa s ohňom

22.12.2024 08:14

Čína sa v nedeľu znovu ohradila proti nedávnym americkým oznámeniam o predaji vojenskej techniky a pomoci Taiwanu.

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10, aktualizované: 09:01

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131463x
Priemerná čítanosť článkov: 2348x

Autor blogu