Kam na originálny a rýchly streetfood v zime

Street food si získava čoraz viac priaznivcov už aj v našich končinách. Teraz v chladnom počasí, keď nie je až tak príjemné jesť vonku, sme sa vybrali vyskúšať si  to v interiéri. Konkrétne do podniku, ktorý je hneď v uličke vedľa starej tržnice. Priestory sú celkom malé, čo zodpovedá konceptu. Ak v rovnaký moment príde naraz veľa ľudí, môže to byť obtiažne. Aj my sme sa na úvod usadili k malému stolu s mini stoličkami, všetky väčšie boli obsadené, až po nejakom čase sme si presadli. Ponuka nie je široká, na výber sú tri jedlá, z toho jedna polievka. Vývar so zeleninou a rezancami v malej miske,  no nebolo tam toľko zeleniny a rezancov ako v porcii na obrázku, no možno to bola takto náhodne nabratá dávka. Ďalej je to falafel, štyri opražené  guličky z cíceru, ktoré pripomínajú výzorom naše fašírky. K tomu boli na tanieri servírované štyri malé kúsky chleba pita a exoticky farebne dotvorený hummus s prímesou kari, wasabi a cvikly. Pestrofarebnosťou to vyzeralo naozaj veľmi dobre, všetko aj veľmi dobre  chutilo, je to asi typicky arabské, mne by sa tam hodilo trošku zeleniny, aby to nebolo až také suché. Pozitívne hodnotím, že  mali k dispozícií rôzne chilli,  čerstvé aj zaliate v nejakom oleji, takže kto preferuje pikantné, mohol si vybrať. Najväčší úspech zožala gyoza, pirohy plnené zeleninou, ktorú sme nedokázali špecifikovať, bolo to premiešané chutnou omáčkou so sezamovými semienkami. Malou prekážkou, ktorú je však ľahké prekonať je, že jedlo si musíte ísť zobrať, nie je servírované na stôl. Asi je to úmysel, aby to pripomínalo jedenie na ulici. Ako už  bolo spomenuté v úvode, ponuka sedenia je obmedzená a tiež to nie je najpohodlnejšie na dlhé vysedávanie, najlepšie sa najesť pri uponáhľanom životnom štýle a hneď odísť. Tým, že priestory sú malé, je tam cítiť vôňu a chuť jedla, ale ak ste tam krátko, vôbec to nevadí. V zime je neľahké  si niekam odložiť kabáty, mali sme s tým problém aj my, aj iní s tým zápasil, najmä chlapi s veľkými hrubými bundami. Iba na jednej stene je malá vešiaková časť, ktorá je však pri jednom stole, nie je veľmi prístupná. Cena vína 2,50 za deciliter je na street food kútik trošku vyššia.   Je tu toho naozaj veľa, čo je veľmi v pohode a pre mierne odbúranie dobrých nedostatkov, by pomohlo doplniť to niečím zaujímavým, čo by si na druhej strane získalo ďalšiu priazeň.  Koncept je zvolený, čo by napríklad mohlo zapôsobiť je pridanie ešte jedného jedla. Výrazne by napríklad umocnilo dobrý pocit, ak by ponuka nápojov bola iba málinko širšia alebo ak by si ľudia mohli dočerpávať chutný domáci čaj viackrát, prípadne zmeniť výber alkoholických drinkov a ponúknuť aj lacnejší variant. Vo vinotéke  či drahej reštaurácii je človek pripravený si za výber vína aj priplatiť, ale street food, čo bolo historicky vždy lacnejšou voľbou, by  bolo vhodné mať  tomu prispôsobenú ponuku, to by mohlo dané miesto  viac zatraktívniť. Kvôli priestorom a ponuke sme sa rozhodli ísť na drink a na dlhšie posedenie do ďalšieho podniku s atmosférou kníh, ktorý je v blízkosti, ale pre ochutnanie niečoho osobitého a zaujímavého sme šli práve do vegetariánskeho Foodstocku.

 

Foodstock, Bratislava [19. Január 2018]

Jedlo: veľmi  chutné, zaujímavé a originálne

Cena a kvalita: cena mierne vyššia, servis nie je, aj nápoje boli skôr drahšie

Obsluha: žiadna, samy sme si pre jedlo chodili

Prostredie: malé, ponuka sedenia je mierne obmedzená

Rezervácia: nie je možná

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

Izraelskí osadníci podľa médií ubili na Západnom brehu na smrť Američana

12.07.2025 09:27

20-ročný americký občan z Tampy bol na návšteve rodiny na Západnom brehu Jordánu.

Trump Mideast

Áno, v Katare zasiahla našu základnú iránska raketa. Priznal skoro po mesiaci americký Pentagón

12.07.2025 08:42

Iránsky útok bol odvetou za útok na jadrové zariadenia, Trump atak označil za „veľmi slabú reakciu“.

Poland Germany Ukraine

ONLINE: Rubiova rada Európanom, ako dodať Kyjevu rýchlo Patrioty: Dajte im svoje, potom si od nás kúpite nové

12.07.2025 08:20, aktualizované: 09:55

Podľa ministra zahraničných vecí USA Marca Rubia je pri dodávkach Patriotov pre Ukrajinu potrebné použiť "kreatívne riešenia".

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 137049x
Priemerná čítanosť článkov: 2447x

Autor blogu