Založ si blog

Znamenitá Indická kuchyňa, ktorá vás chuťami prenesie do Orientu

Keď sa reštaurácie tento rok zatvorili, bolo to ťažké obdobie pre mnoho podnikov, ich zamestnancov aj majiteľov. Okrem faktu, že z pochopiteľných dôvodov nebolo možné žiadnu reštauráciu navštíviť, nebolo vhodné ani písať o tých kulinárskych zážitkoch, ktoré sme stihli pred daným obdobím. Avšak teraz sa chcem vrátiť aspoň k niektorým, ktoré sú zaujímavé. Napríklad indická kuchyňa, ktorá je známa orientálnymi chuťami, výrazným korením či pikantnosťou. Zvolili sme reštauráciu, v ktorej sme ešte neboli a špeciálne štvorchodové menu. Už pri vchode bolo cítiť zaujímavú korenistú vôňu, ktorá sa silne šírila z kuchyne, blízko vchodu. Keď sme prešli do reštauračnej časti, bolo to lepšie, nie až tak citeľné. V piatok večer nebola reštaurácia plná, mali sme síce rezerváciu, no aj bez nej, by sme nemali problém s voľným stolom. Možno je to býva obsadené viac cez týždeň alebo počas obedných prestávok vzhľadom na lokalitu. Zariadenie interiéru, ako aj doplnky až po obrusy a príbor bolo v celku jednoduché. Ale vôbec to nevadilo, nie všetko čo je „posh“ je aj zárukou kvality. A tak sme čakali, akým jedlom nás prekvapia. Špeciálne menu bolo pre dve osoby, a teda mohli sme si to kombinovať. Štvorchodové menu začínalo predjedlom, bola to kuracia pakora a vegetariánska pakora. Nevedeli sme, čo si pod týmto pomenovaním predstaviť, ale bolo to v podstate kuracie mäso a rôzna tepelne spracovaná zelenina, ako karfiol, huby a rôzne iné v cestíčku a upražené. Porcia bola na predjedlo celkom veľká a bolo to podávané s takou zvláštnou omáčkou.  Jedlo bolo chutné, najmä v podobe kuracieho mäsa. Čo sa týka zeleniny, bolo to ako pri ruskej rulete, až po ochutnaní ste zistili o akú zeleninu ide a či je vaša obľúbená. U mňa to bola v daný večer iba dobrá voľba, všetko chutilo.  K jedlu sme si objednali víno, nuž India nie je známa svojím vínom a to rešpektujeme. Víno by s najväčšou pravdepodobnosťou nezískalo ocenenie, ale ak bolo lokálne, oceňujem to a dokonca sa víno vypilo. Každý sme si zvolili rôzne, aj červené, aj biele aj ružové. K menu patrila aj polievka, bola to paradajková so sladkokyslým nádychom klinčeku a rasce, podávané s čerstvým koriandom. Koriander nebolo tak cítiť, polievka bola viac vodová v porovnaní s domácimi, či na aké sme zvyknutí v podnikoch od lokálnych gazdiniek. Polievky nebolo jej veľa, čo bolo po výdatnom predjedle vhodné. My sme už v tomto momente začali pociťovať miernu sýtosť, a to nás ešte čakal hlavný chod. Bolo to kuracie mäso zaliate omáčkou (Butter chicken) alebo celkom veľká porcia húb tiež s omáčkou (Mashroom tikka masala). K tomu všetkému každý obdržal aj porciu ryže a tiež indický pšeničný chlieb, ktorý bol nadýchaný a do chrumkava upečený. Čerstvá voňavá pšeničná placka bola naozaj lahodná. Večera bola výdatná a chutná. Nebola pikantná, dokonca sme požiadali (teda najmä ja) o dodanie pikantného chilli alebo korenia. Naša strava nie je výrazne pikantná, pre väčšinu z nás originálna indická ostrá kuchyňa môže byť dokonca nebezpečná, keďže my to nejedávame od malička. Indické kuchyne v Európe sa prispôsobili zákazníkom a bez výslovného vyžiadania extrémne pikantnú stravu neservírujú. Po doplnení pikantnej príchute bolo podľa mňa jedlo lepšie a viac „indickejšie“. Pre mňa osobne bola variácia s kuracím mäsom zaujímavejšia v porovnaní s tou hubovou. Na záver prišiel dezert, gulab jamun, taká malá zaujímavá guľka, vzhľadom pripomínala našu kakaovú guľku, avšak tá indická bola veľmi sladká, čím sú známe dezerty s teplých orientálnych krajín.

 

Masala Darbar, Sokolská 1/B, Bratislava 

Jedlo: tradične orientálne a niečo iné pre príjemnú zmenu,

Cena a kvalita: mali sme špeciálnu ponuku, z letmého pohľadu do menu boli ceny pre nás komfortné, teda veľmi prijateľné a porcie boli výdatné

Obsluha: dobrá a usmievavá

Prostredie: jednoduché, ale aj v tom je čaro, najmä ak je to autentické

Rezervácia: vhodná, no myslím, že nie nutná

 

Paradajková polievka

 

Chicken pakora (vpredu) a Vegetarian pakora (ďalej v zábere)

 

Butter chicken 200 g + Naan 80 g (indický pšeničný chlieb z tandoori pece) + Basmati ryža 50 g 

 

Mushroom tikka masala 200g + Naan 80 g (indický pšeničný chlieb z tandoori pece) + Basmati ryža 50 g 

 

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 125142x
Priemerná čítanosť článkov: 2235x

Autor blogu