Založ si blog

Znamenitá Indická kuchyňa, ktorá vás chuťami prenesie do Orientu

Keď sa reštaurácie tento rok zatvorili, bolo to ťažké obdobie pre mnoho podnikov, ich zamestnancov aj majiteľov. Okrem faktu, že z pochopiteľných dôvodov nebolo možné žiadnu reštauráciu navštíviť, nebolo vhodné ani písať o tých kulinárskych zážitkoch, ktoré sme stihli pred daným obdobím. Avšak teraz sa chcem vrátiť aspoň k niektorým, ktoré sú zaujímavé. Napríklad indická kuchyňa, ktorá je známa orientálnymi chuťami, výrazným korením či pikantnosťou. Zvolili sme reštauráciu, v ktorej sme ešte neboli a špeciálne štvorchodové menu. Už pri vchode bolo cítiť zaujímavú korenistú vôňu, ktorá sa silne šírila z kuchyne, blízko vchodu. Keď sme prešli do reštauračnej časti, bolo to lepšie, nie až tak citeľné. V piatok večer nebola reštaurácia plná, mali sme síce rezerváciu, no aj bez nej, by sme nemali problém s voľným stolom. Možno je to býva obsadené viac cez týždeň alebo počas obedných prestávok vzhľadom na lokalitu. Zariadenie interiéru, ako aj doplnky až po obrusy a príbor bolo v celku jednoduché. Ale vôbec to nevadilo, nie všetko čo je „posh“ je aj zárukou kvality. A tak sme čakali, akým jedlom nás prekvapia. Špeciálne menu bolo pre dve osoby, a teda mohli sme si to kombinovať. Štvorchodové menu začínalo predjedlom, bola to kuracia pakora a vegetariánska pakora. Nevedeli sme, čo si pod týmto pomenovaním predstaviť, ale bolo to v podstate kuracie mäso a rôzna tepelne spracovaná zelenina, ako karfiol, huby a rôzne iné v cestíčku a upražené. Porcia bola na predjedlo celkom veľká a bolo to podávané s takou zvláštnou omáčkou.  Jedlo bolo chutné, najmä v podobe kuracieho mäsa. Čo sa týka zeleniny, bolo to ako pri ruskej rulete, až po ochutnaní ste zistili o akú zeleninu ide a či je vaša obľúbená. U mňa to bola v daný večer iba dobrá voľba, všetko chutilo.  K jedlu sme si objednali víno, nuž India nie je známa svojím vínom a to rešpektujeme. Víno by s najväčšou pravdepodobnosťou nezískalo ocenenie, ale ak bolo lokálne, oceňujem to a dokonca sa víno vypilo. Každý sme si zvolili rôzne, aj červené, aj biele aj ružové. K menu patrila aj polievka, bola to paradajková so sladkokyslým nádychom klinčeku a rasce, podávané s čerstvým koriandom. Koriander nebolo tak cítiť, polievka bola viac vodová v porovnaní s domácimi, či na aké sme zvyknutí v podnikoch od lokálnych gazdiniek. Polievky nebolo jej veľa, čo bolo po výdatnom predjedle vhodné. My sme už v tomto momente začali pociťovať miernu sýtosť, a to nás ešte čakal hlavný chod. Bolo to kuracie mäso zaliate omáčkou (Butter chicken) alebo celkom veľká porcia húb tiež s omáčkou (Mashroom tikka masala). K tomu všetkému každý obdržal aj porciu ryže a tiež indický pšeničný chlieb, ktorý bol nadýchaný a do chrumkava upečený. Čerstvá voňavá pšeničná placka bola naozaj lahodná. Večera bola výdatná a chutná. Nebola pikantná, dokonca sme požiadali (teda najmä ja) o dodanie pikantného chilli alebo korenia. Naša strava nie je výrazne pikantná, pre väčšinu z nás originálna indická ostrá kuchyňa môže byť dokonca nebezpečná, keďže my to nejedávame od malička. Indické kuchyne v Európe sa prispôsobili zákazníkom a bez výslovného vyžiadania extrémne pikantnú stravu neservírujú. Po doplnení pikantnej príchute bolo podľa mňa jedlo lepšie a viac „indickejšie“. Pre mňa osobne bola variácia s kuracím mäsom zaujímavejšia v porovnaní s tou hubovou. Na záver prišiel dezert, gulab jamun, taká malá zaujímavá guľka, vzhľadom pripomínala našu kakaovú guľku, avšak tá indická bola veľmi sladká, čím sú známe dezerty s teplých orientálnych krajín.

 

Masala Darbar, Sokolská 1/B, Bratislava 

Jedlo: tradične orientálne a niečo iné pre príjemnú zmenu,

Cena a kvalita: mali sme špeciálnu ponuku, z letmého pohľadu do menu boli ceny pre nás komfortné, teda veľmi prijateľné a porcie boli výdatné

Obsluha: dobrá a usmievavá

Prostredie: jednoduché, ale aj v tom je čaro, najmä ak je to autentické

Rezervácia: vhodná, no myslím, že nie nutná

 

Paradajková polievka

 

Chicken pakora (vpredu) a Vegetarian pakora (ďalej v zábere)

 

Butter chicken 200 g + Naan 80 g (indický pšeničný chlieb z tandoori pece) + Basmati ryža 50 g 

 

Mushroom tikka masala 200g + Naan 80 g (indický pšeničný chlieb z tandoori pece) + Basmati ryža 50 g 

 

Ako sme prešli od piatkových reštauračných večerov cez prvú vlhu pandémie až k letu s terasami

11.10.2020

Bol chladný sychravý deň, 6. marca kráčajúc do reštaurácie ako býva zvykom takmer každý piatok som sa rozhodla pre medzizastávku v netradičnom obchode, kde som po krátkom výbere a vyskúšaní si šiat rýchlo odchádzala s dvoma letnými kúskami, mysliac na to, ako sa hodia na letnú dovolenku. Netušiac, že je to posledný nákup oblečenia na veľmi dlhú dobu a že nás [...]

Ako sme vo Varšave hľadali Vianočné trhy

05.01.2020

„Dzień dobry Warszawa“, aj takto nás vítal moderátor na pochode „Mikołajov“, teda Mikulášov v centre mesta. Toľko Mikulášov pohromade som ešte nevidela. Tešili sa najmä rodiny s deťmi, pre ktorých bol pripravený pri tejto príležitosti program, na hlavnej ulici boli tiež pridané stánky s jedlom a menší trh s rôznymi vecami, od čiapok, rukavíc až po ručne [...]

Znamenité ázijské jedlo a reštaurácia, ktorá nepoľavila z vysokého štandardu

01.01.2020

Takmer každý piatok ideme niekam von na večeru, robíme to už niekoľko rokov. Pochopiteľne podniky sa opakujú, voľby obľúbených jedál sa občas opakujú tiež, len výnimočne stojí ten istý podnik za zmienku dvakrát. V tejto bratislavskej reštaurácií sme už boli a kedže sa nám v nej páčilo, po dvoch rokoch sme sa ju rozhodli navštíviť znova. A opäť nesklamala. Aj [...]

protest pred uradom vlady, policia, ultras,

Polícia obvinila dvoch účastníkov sobotňajšieho protestu. Jeden z nich je Čech

20.10.2020 11:25

Pri akcii boli zranení štyria policajti a v tejto veci je momentálne začaté trestné stíhanie.

Michal Truban

Hrubala a Mazák podali návrh na disciplinárne stíhanie sudcu Trubana

20.10.2020 10:33, aktualizované: 10:57

Dôvodom je rozhodovanie o väzbe obvineného Norberta Bödöra, konkrétne to, že sa sudca Michal Truban nenamietol pre možnú zaujatosť.

Martin, testovanie, koronavírus

Pribudlo 705 infikovaných. Otestovali takmer 6-tisíc ľudí

20.10.2020 10:07, aktualizované: 10:22

Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 468 pacientov.

Martin Smatana

Analytik Smatana: Krajina sa chce vrátiť v čase

20.10.2020 09:00

Bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana si nemyslí, že by sa mali antigénové testy použiť pri celoplošnom testovaní. Prečo?

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 78958x
Priemerná čítanosť článkov: 1579x

Autor blogu