Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v príjemnom prostredí, kde nás radi obslúžia a navaria nám. A keď hovoríme o dobrom jedle, na popredných miestach pomyselného rebríčka sa nachádza talianska kuchyňa. Jednoduché, zväčša ľahšie jedlá, plné zeleniny či morských plodov, ku ktorým patrí aj dobré talianske víno. Počasie bolo sychravé, chladné a upršané, také, keď sa nikomu nechce vystrčiť von ani nos, ale večera, ktorú vám pripravia iní vždy chutí viac. Piatkový oddychový večer, ktorým začíname víkend bolo potrebné odštartovať, o to viac, ak sa jedná o narodeninovú oslavu. Čašníkov som pobavila príchodom, ale drobné zámena slov aspoň rozveselila ľudí okolo mňa a smiechom sa podľa odborníkov a štúdií mladne! Takže nikdy nie na škodu sa z chuti zasmiať. Keď dorazili aj ostatní, objednali sme si prosecco a po prelistovaní jedálneho lístka, po nie krátkom váhaní na mojej strane pri voľbe jedla z toľkých dobrých jedlách, sme si aj objednali. Pri popíjaní prosecca bola zanedlho servírovaná polievka, teda dve polievky, netradične spracovaná zeleninová polievka Minestrone a paradajková polievka. Iní volili predjedlo v podobe bruskiet s paradajkami a cesnakom. V reštaurácií nás zaujala aj prominentná spoločnosť pri vedľajšom stole, ktorú sme si všimli až po dlhšom čase. Veselá partia seniorov bola pri vedľajšom mnohopočetnom stole, kde sa tiež oslavovali narodeniny, tam sa ale vo veľkom spievalo živió a podávala sa aj torta so sviečkami. Pri našom stole sa rozdali darčeky, ktoré dorazili, niektoré objednané boli stále na ceste, ale spokojnosť pri večeri to nenarušilo. Ako hlavný chod sme zvolili rôzne variácie. Začínam klasicky pri cestovinách, Linguine Alla Cono s olivovým olejom, krevetami, cesnakom a sušenými paradajkami. Len pre malé objasnenie typu cestovín, linguine sú cestoviny podobné fettuchiny, len len sú tenšie, teda ako ploské rezance a dĺžkou pripomínajú špagety. Ale ako sa hovorí, lepšie je raz vidieť ako sto-krát počuť, foto je k dispozícií nižšie. Chutili podľa slov labužníka veľmi dobre, boli pripravené spôsobom al dente. Ďalšou voľbou bolo špargľové rizoto. Bolo menej výrazne ako býva zvykom, čo trošku znížilo efekt z pôžitku jedla od kuchára. Zaujímavou kombináciu, aspoň na papieri jedálneho lístka, predstavovala bravčová panenka s dubákmi a figami, k tomu ako prílohu odporúčal čašník grilovanú zeleninu. Po chvíli však prišiel upozorniť, že figy už nemajú, a ponúkol možnosť jedla bez fíg alebo inú voľbu jedla. Voľba jedla bola ponechaná, ale kuchár dostal za úlohu prekvapiť a nahradiť figy niečím iným, aby jedlo nestratilo na šmrnci. Predpokladali sme niečo so sladkým podtónom, ale nič iné navyše v jedle nebolo spozorované, ani zrakom, ani chuťovými pohárikmi. Tieto tri menované jedlá boli z jedálneho lístka, ale v reštaurácii bola aj špeciálna ponuka, ktorú stále obmieňajú a v danom týždni, keď sme tam boli, mali okrem iného aj rizoto s krevetami. To som zvolila ja, rizoto bolo chutné a na večeru aj veľmi sýte. U mňa už miesto na dezert nebol, ale ostatní ochutnali na záver pohár so zmrzlinou a ovocím, čo vyzeralo veľmi dobre. Ochutnali sme aj biele a ružové víno, pri výbere ružového to nebola najlepšia voľba – inými slovami, biele suché víno bolo tak dobré, že ho už nič ďalšie neprekonalo.
Ristorante Italiano da Cono, Zuckermandel, Žižková 17/A [25. septembra 2020]
Jedlo: chutné, podobné iným talianskym reštauráciám v Bratislave
Cena a kvalita: prominentná lokalita je mierne premietnutá v cenách, ale pozitívne prekvapila cena mäsového jedla ako panenky, ktorá po pridaní klasickej prílohy je v rovnakej cenovej hladine ako bezmäsité cestoviny či rizoto
Obsluha: uspokojivá a milá
Prostredie: príjemné a moderné
Rezervácia: vhodná
Celá debata | RSS tejto debaty