Keď sa reštaurácie tento rok zatvorili, bolo to ťažké obdobie pre mnoho podnikov, ich zamestnancov aj majiteľov. Okrem faktu, že z pochopiteľných dôvodov nebolo možné žiadnu reštauráciu navštíviť, nebolo vhodné ani písať o tých kulinárskych zážitkoch, ktoré sme stihli pred daným obdobím. Avšak teraz sa chcem vrátiť aspoň k niektorým, ktoré sú zaujímavé. Napríklad indická kuchyňa, ktorá je známa orientálnymi chuťami, výrazným korením či pikantnosťou. Zvolili sme reštauráciu, v ktorej sme ešte neboli a špeciálne štvorchodové menu. Už pri vchode bolo cítiť zaujímavú korenistú vôňu, ktorá sa silne šírila z kuchyne, blízko vchodu. Keď sme prešli do reštauračnej časti, bolo to lepšie, nie až tak citeľné. V piatok večer nebola reštaurácia plná, mali sme síce rezerváciu, no aj bez nej, by sme nemali problém s voľným stolom. Možno je to býva obsadené viac cez týždeň alebo počas obedných prestávok vzhľadom na lokalitu. Zariadenie interiéru, ako aj doplnky až po obrusy a príbor bolo v celku jednoduché. Ale vôbec to nevadilo, nie všetko čo je „posh“ je aj zárukou kvality. A tak sme čakali, akým jedlom nás prekvapia. Špeciálne menu bolo pre dve osoby, a teda mohli sme si to kombinovať. Štvorchodové menu začínalo predjedlom, bola to kuracia pakora a vegetariánska pakora. Nevedeli sme, čo si pod týmto pomenovaním predstaviť, ale bolo to v podstate kuracie mäso a rôzna tepelne spracovaná zelenina, ako karfiol, huby a rôzne iné v cestíčku a upražené. Porcia bola na predjedlo celkom veľká a bolo to podávané s takou zvláštnou omáčkou. Jedlo bolo chutné, najmä v podobe kuracieho mäsa. Čo sa týka zeleniny, bolo to ako pri ruskej rulete, až po ochutnaní ste zistili o akú zeleninu ide a či je vaša obľúbená. U mňa to bola v daný večer iba dobrá voľba, všetko chutilo. K jedlu sme si objednali víno, nuž India nie je známa svojím vínom a to rešpektujeme. Víno by s najväčšou pravdepodobnosťou nezískalo ocenenie, ale ak bolo lokálne, oceňujem to a dokonca sa víno vypilo. Každý sme si zvolili rôzne, aj červené, aj biele aj ružové. K menu patrila aj polievka, bola to paradajková so sladkokyslým nádychom klinčeku a rasce, podávané s čerstvým koriandom. Koriander nebolo tak cítiť, polievka bola viac vodová v porovnaní s domácimi, či na aké sme zvyknutí v podnikoch od lokálnych gazdiniek. Polievky nebolo jej veľa, čo bolo po výdatnom predjedle vhodné. My sme už v tomto momente začali pociťovať miernu sýtosť, a to nás ešte čakal hlavný chod. Bolo to kuracie mäso zaliate omáčkou (Butter chicken) alebo celkom veľká porcia húb tiež s omáčkou (Mashroom tikka masala). K tomu všetkému každý obdržal aj porciu ryže a tiež indický pšeničný chlieb, ktorý bol nadýchaný a do chrumkava upečený. Čerstvá voňavá pšeničná placka bola naozaj lahodná. Večera bola výdatná a chutná. Nebola pikantná, dokonca sme požiadali (teda najmä ja) o dodanie pikantného chilli alebo korenia. Naša strava nie je výrazne pikantná, pre väčšinu z nás originálna indická ostrá kuchyňa môže byť dokonca nebezpečná, keďže my to nejedávame od malička. Indické kuchyne v Európe sa prispôsobili zákazníkom a bez výslovného vyžiadania extrémne pikantnú stravu neservírujú. Po doplnení pikantnej príchute bolo podľa mňa jedlo lepšie a viac „indickejšie“. Pre mňa osobne bola variácia s kuracím mäsom zaujímavejšia v porovnaní s tou hubovou. Na záver prišiel dezert, gulab jamun, taká malá zaujímavá guľka, vzhľadom pripomínala našu kakaovú guľku, avšak tá indická bola veľmi sladká, čím sú známe dezerty s teplých orientálnych krajín.
Masala Darbar, Sokolská 1/B, Bratislava
Jedlo: tradične orientálne a niečo iné pre príjemnú zmenu,
Cena a kvalita: mali sme špeciálnu ponuku, z letmého pohľadu do menu boli ceny pre nás komfortné, teda veľmi prijateľné a porcie boli výdatné
Obsluha: dobrá a usmievavá
Prostredie: jednoduché, ale aj v tom je čaro, najmä ak je to autentické
Rezervácia: vhodná, no myslím, že nie nutná
Paradajková polievka
Chicken pakora (vpredu) a Vegetarian pakora (ďalej v zábere)
Butter chicken 200 g + Naan 80 g (indický pšeničný chlieb z tandoori pece) + Basmati ryža 50 g
Mushroom tikka masala 200g + Naan 80 g (indický pšeničný chlieb z tandoori pece) + Basmati ryža 50 g
Celá debata | RSS tejto debaty