Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude niečo voľné, a tak sme to riskli. Vo vnútri priestor prekvapil veľkorysým priestorom, voľných stolov bolo ešte dosť. Terasa na Františkánskom námestí, ktorá tam predtým nebývala je vhodným miestom pre reštauráciu. Aj keď sa v piatok večer na terase ešte sporadicky objavil aj nejaký voľný stôl, my sme predsa len volili interiér, najmä kvôli chladným septembrovým večerom. Zvolili sme stôl z ktorého sme mali výhľad na zaujímavé logistické riešenie presunu jedla z bodu A – kuchyne, do bodu B – reštaurácie, a to výťahom z prízemia. Vhodné riešenie, čašníci sa nenabehajú do kuchyne, nechodia hore dole schodmi a znížilo sa aj riziko rôznych nehôd, pádov tanierov a podobne. Moderný design reštaurácie prispôsobený urbanistickému štýlu, ktorý je náležitý konceptu street foodu. Jedlá v ponuke majú skôr podobu snacku, je možné si zvoliť aj klasické horúce jedlo, no ponuka je obmedzená. Prevažnú časť jedálneho lístka tvoria menšie nenáročné drobnosti k drinku, čo skôr vyhľadávajú ženy, ktoré sa nechcú na večer prejedať. Väčší hladoši si môžu zvoliť  burger, kebab, grilované kura či vyprážané rybie prsty s hranolkami. Prostredie je veľmi príjemné, tlmené svetlá pre večernú romantiku či pokec v kruhu kamarátov či rodiny. Všetci prichádzajúci z terasy, ale aj sediaci v prednej časti reštaurácie sa vždy prešli až na koniec reštaurácie hľadajúc toalety a potom sa s nim vrátili. Hodil by sa výstrčník upozorňujúci na toalety, prechod k ním si ľudia rozbehnutý od hlavného vchodu nevšimnú. Iba ľudia sediaci v strede reštaurácie ho neprehliadli, ale možno je to o zvyku a časom sa návštevníci naučia, kam chodiť. Menu ponúka niektoré zaujímavé jedlá, ako napríklad tekvicový či bryndzový langoš, grilovaný karfiol a iné. Na úvod večere sme si objednali víno a rozhovorom sme si krátili čas čakania na jedlo, opäť sme ochutnali rôzne jedlá. “Fish and chips” zasýtilo, tu si však dovolím povedať, že jednoduché jedlo ako vyprážanú tresku a zemiaky by pri tomto koncepte podniku bolo celkom vhodné oživiť nejakým maličkým doplnkom, stačila by niečim výnimočná domáca tatárska omáčka alebo nejaké zaujímavé hráškové pyré.  Avokádový toast zaplní žalúdok, ale pre náročného maškrtníka je vhodné ho niečim osviežiť. Napríklad na rýchlo opečeným chlebíkom na panvici, krajec chleba máme mnohí aj doma. Pre skvelú chuť avokáda je vhodné doplniť viac soli, nič sa tým nepokazí a ja si dovolím povedať, že náznak cesnaku alebo nejakého zaujímavého syra je vždy prospešné. Nie aby bola z avokádovej nátierky cesnaková, ale troška pretlačeného cesnaku pomôže. Podľa popisu to bol kváskový chlieb a mal tam byť aj hrášok, kaleráb  či uhorka, no nič z toho cítiť nebolo, buď sa to stratilo kvôli minimálnemu množstvu alebo to v tejto porcii chýbalo, ako napríklad uhorky. Chlebík bol servírovaný s poľným šalátom, medzi bylinkami zavoňala aj mäta. Takého bylinkové osvieženie lahodí ženám, no nelahodí oku mnohých mužov.  Skvelou a výnimočnou chuťou však prekvapil tekvicový tatarák, ktorý bol podávaný s pita chlebíkom. Malú obavu, či tekvica je tiež surová ako to býva pri klasickom tataráku z mäsa rozplynula čašníka. Základom tataráku bola maslová tekvica, farebne sa vynímalo granátové jablko, no a ďalšie ingrediencie dodávali jedlu znamenitú chuť, veľmi ťažko sa identifikovali, no pomer bol správny. Podľa menu to malo byť kapary, horčica, pažítka, tekvicové semienka, strúhaný gaštan a už spomínané jadro granátového jablka. Nie je čo vytknúť, snáď iba malú porciu, čo iné je možné vytknúť, ak je jedlo perfektné. Reštaurácia celkovo pôsobila sympaticky a útulne a zanechala dobrý dojem, myslím, že sa sem ešte vrátime.

 

Brixton House, Františkánske námestie 3, Bratislava [18. septembra 2020]

Jedlo: Street food, ktoré je teraz trendy, menu ponúka obyčajné jedlá ako aj zaujímavosti. Ponuka nie je obsiahla, ale to je v súlade s konceptom podniku (nie je špecializovaný na komplikované teplé jedlá).

Cena a kvalita: Podnik je situovaný v historickom centre, čomu určite zodpovedá aj nájom, aby to bolo ekonomicky udržateľné, je to premietnuté najmä do cien drinkov, ceny jedál sú na pomery centra Bratislavy priemerné.

Obsluha: Dobrá.

Prostredie: Príjemné a zaujímavé, všetko dýcha novotou, priestory sú prerobené po pobočke banky.

Rezervácia: Podľa informácií, ktoré sme telefonicky dostali, je možná iba ak min ľudí je desať.

 

 

 

 

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Tie momenty na terasách sa určite vrátia…

31.10.2020

Aj keď sú reštaurácie aktuálne zatvorené, nič netrvá večne, a preto chcem aj touto cestou pripomenúť tie momenty… ktoré ako všetci veríme, sa raz vrátia… Bol ešte netradične teplý septembrový večer, síce už na dlhý rukáv či bundičku, ale stále vhodný na večeru vonku. Vybrali sme sa do pivárne a usadili sa na terasu, chceli sme využiť príjemné teplo, [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

Magdeburg, útok na vianočnom trhu

Nemecko zaplatí za zločiny, vyhrážal sa útočník z Magdeburgu. Prečo sa odporca islamu správal ako terorista?

22.12.2024 06:00

Nenávidel islam a podporoval AfD. Kto je Taleb Jawad al-Abdulmohsen, páchateľ hrozného útoku? Prečo mu v ňom nezabránili bezpečnostné zložky, ktoré o ňom vedeli?

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131419x
Priemerná čítanosť článkov: 2347x

Autor blogu