Posledná návšteva reštaurácie 2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v príjemnom prostredí, kde nás radi obslúžia a navaria nám. A keď hovoríme o dobrom jedle, na popredných miestach pomyselného rebríčka sa nachádza talianska kuchyňa. Jednoduché, zväčša ľahšie jedlá, plné zeleniny či morských plodov, ku ktorým patrí aj dobré talianske víno. Počasie bolo sychravé, chladné a upršané, také, keď sa nikomu nechce vystrčiť von ani nos, ale večera, ktorú vám pripravia iní vždy chutí viac. Piatkový oddychový večer, ktorým začíname víkend bolo potrebné odštartovať, o to viac, ak sa jedná o narodeninovú oslavu. Čašníkov som pobavila príchodom, ale drobné zámena slov aspoň rozveselila ľudí okolo mňa a smiechom sa podľa odborníkov a štúdií mladne! Takže nikdy nie na škodu sa z chuti zasmiať. Keď dorazili aj ostatní, objednali sme si prosecco a po prelistovaní jedálneho lístka, po nie krátkom váhaní na mojej strane pri voľbe jedla z toľkých dobrých jedlách, sme si aj objednali. Pri popíjaní prosecca bola zanedlho servírovaná polievka, teda dve polievky, netradične spracovaná zeleninová polievka Minestrone a paradajková polievka. Iní volili predjedlo v podobe bruskiet s paradajkami a cesnakom. V reštaurácií nás zaujala aj prominentná spoločnosť pri vedľajšom stole, ktorú sme si všimli až po dlhšom čase. Veselá partia seniorov bola pri vedľajšom mnohopočetnom stole, kde sa tiež oslavovali narodeniny, tam sa ale vo veľkom spievalo živió a podávala sa aj torta so sviečkami. Pri našom stole sa rozdali darčeky, ktoré dorazili, niektoré objednané boli stále na ceste, ale spokojnosť pri večeri to nenarušilo. Ako hlavný chod sme zvolili rôzne variácie. Začínam klasicky pri cestovinách, Linguine Alla Cono s olivovým olejom, krevetami, cesnakom a sušenými paradajkami. Len pre malé objasnenie typu cestovín, linguine sú cestoviny podobné fettuchiny, len len sú tenšie, teda ako ploské rezance a dĺžkou pripomínajú špagety. Ale ako sa hovorí, lepšie je raz vidieť ako sto-krát počuť, foto je k dispozícií nižšie. Chutili podľa slov labužníka veľmi dobre, boli pripravené spôsobom al dente. Ďalšou voľbou bolo špargľové rizoto. Bolo menej výrazne ako býva zvykom, čo trošku znížilo efekt z pôžitku jedla od kuchára. Zaujímavou kombináciu, aspoň na papieri jedálneho lístka, predstavovala bravčová panenka s dubákmi a figami, k tomu ako prílohu odporúčal čašník grilovanú zeleninu. Po chvíli však prišiel upozorniť, že figy už nemajú, a ponúkol možnosť jedla bez fíg alebo inú voľbu jedla. Voľba jedla bola ponechaná, ale kuchár dostal za úlohu prekvapiť a nahradiť figy niečím iným, aby jedlo nestratilo na šmrnci. Predpokladali sme niečo so sladkým podtónom, ale nič iné navyše v jedle nebolo spozorované, ani zrakom, ani chuťovými pohárikmi. Tieto tri menované jedlá boli z jedálneho lístka, ale v reštaurácii bola aj špeciálna ponuka, ktorú stále obmieňajú a v danom týždni, keď sme tam boli, mali okrem iného aj rizoto s krevetami. To som zvolila ja, rizoto bolo chutné a na večeru aj veľmi sýte. U mňa už miesto na dezert nebol, ale ostatní ochutnali na záver pohár so zmrzlinou a ovocím, čo vyzeralo veľmi dobre. Ochutnali sme aj biele a ružové víno, pri výbere ružového to nebola najlepšia voľba – inými slovami, biele suché víno bolo tak dobré, že ho už nič ďalšie neprekonalo.

 

Ristorante Italiano da Cono, Zuckermandel, Žižková 17/A [25. septembra 2020]

Jedlo: chutné, podobné iným talianskym reštauráciám v Bratislave

Cena a kvalita: prominentná lokalita je mierne premietnutá v cenách, ale pozitívne prekvapila cena mäsového jedla ako panenky, ktorá po pridaní klasickej prílohy je v rovnakej cenovej hladine ako bezmäsité cestoviny či rizoto

Obsluha: uspokojivá a milá

Prostredie: príjemné a moderné

Rezervácia: vhodná

 

 

Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

12.07.2021

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

Tie momenty na terasách sa určite vrátia…

31.10.2020

Aj keď sú reštaurácie aktuálne zatvorené, nič netrvá večne, a preto chcem aj touto cestou pripomenúť tie momenty… ktoré ako všetci veríme, sa raz vrátia… Bol ešte netradične teplý septembrový večer, síce už na dlhý rukáv či bundičku, ale stále vhodný na večeru vonku. Vybrali sme sa do pivárne a usadili sa na terasu, chceli sme využiť príjemné teplo, [...]

taiwan

Čína varovala USA pre dodávky zbraní Taiwanu: Hráte sa s ohňom

22.12.2024 08:14

Čína sa v nedeľu znovu ohradila proti nedávnym americkým oznámeniam o predaji vojenskej techniky a pomoci Taiwanu.

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10, aktualizované: 09:01

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131461x
Priemerná čítanosť článkov: 2348x

Autor blogu