Jednodňový výlet v Banskej Štiavnici a obedík na terase

Predĺžený víkend so sviatkom sv. Cyrila a Metoda bol ideálny čas na jednodňový mestský výlet, na ktorý je Banská Štiavnica ako stvorená. Počasie prialo, po tropických dňoch a nociach sa “ochladilo” na príjemných 25˚C až 28˚C, povieval jemný vietor a nálada bola skvelá. Pred vstupom do mesta sme ako prvé navštívili Kalváriu, ktorá sa vynímala na pahorku. Jedna z mnohých historických dominánt mesta prekvapila aj netradičnými a početnými zastaveniami, ktoré sme prechádzali asi v inom poradí, ako sme mali. Štrková cestička nebola na výstup náročná. Na Kalvárií sa nám núkal krásny výhľad z úpätia kopca, miesta tam nie je veľa, asi aj preto tam nie sú žiadne lavičky či miesto na sedenie a dlho sme sa nezdržali. Pred vstupom do mesta sme pri prvej príležitosti zaparkovali a prešli do mesta pár minút pešo. Urobili sme dobre, všetky ďalšie parkovacie miesta, aj väčšie parkovisko boli už obsadené. Mesto je čarovné, maličké námestie a krásna architektúra tradičných domov najmä v bočných uličkách bola úchvatná. Pomalú prechádzku sme si užívali, prehliadka starého zámku bola v medziach očakávaní, je doplnená zaujímavými expozíciami ako fajkárska dielňa a podobne. Pred prehliadkou nového zámku, ktorý je doplnený o výklad lektora sme sa posilnili obedom, na ktorý sme si trošku počkali. Reštaurácie počas obedného času zažívajú silný nápor, je potrebné sa vyzbrojiť trpezlivosťou. V jednej reštaurácií nás čašníčka upozornila, že na kuchyňu sa bude čakať, po dlhom sedení bez drinku sme to aj tak vzdali. Obsadené boli štyri stoly, tri menšie a pri jednom väčšom bolo asi osem ľudí, úplne všetci už mali obed na stole, možno by si objednali ešte kávu, naše jedlá sa teda mohli začať pripravovať, prekvapilo nás upozornenie. Keď sme prišli na terasu ďalšej reštaurácie, tiež sme boli upozornení, že budeme čakať na jedlo asi hodinu, no drinky prišli, takže sme mohli aspoň utíšiť smäd kofolou. Počasie bolo príjemné, slnko pálilo, užívali sme si pohodu na terase penziónu s výhľadom na ulicu. Na jedlo sme naozaj čakali hodinu, ale o to viac sme sa naň tešili. Pstruh na rošte s bylinkovým maslom bol jemný a chutný, troškou korenín a soľou, ktoré boli na stole, bola chuť vylepšená. Grilovaná zelenina nebola nakoniec grilovaná, ale vôbec to nevadilo. Cézar šalát, ktorý je v každej reštaurácií prekvapí mierne inou variáciou a grilovaný encián so šalátom sú klasické dobroty v teplých dňoch. Po kávičke sme pokračovali návštevou nového zámku, kde je expozícia protitureckých bojov a zbraní a pripomína fakt, že Banskú Štiavnicu Turci nikdy nedobili. Prechádzku sme ukončili v záhrade lesníckej školy s unikátnou ukážkou stromov a rastlín, pri ktorej sme si pochutnali na zmrzline. Uličky, námestia a kaviarne sa popoludní zaplnili ľuďmi a my sme kráčajúc k autu odchádzali s príjemným pocitom spoznania ďalšieho krásneho mestečka. Je ako stvorené na romantické potulky, veď aj Andrej Sládkovič sa zaľúbil do Maríny práve tu, v meste, kde študoval. Marínin dom pripomína turistom históriu nenaplnenej lásky, z ktorej vznikla najdlhšia ľúbostná báseň na svete.

 

 

Posledná návšteva reštaurácie 2020

06.12.2020

Posledná reštaurácia, ktorú sme tento rok navštívili bola moderná talianska reštaurácia v luxusnom komplexe Zuckermandel. Nie je všetkým dňom koniec, no je december a vyhliadky k otvoreniu reštaurácií nie sú zatiaľ optimistické. Aspoň touto cestou sa rada vraciam k momentom, ktoré väčšina z nás obľubuje, ak radi trávime čas s priateľmi pri dobrom jedle a víne v [...]

Reštaurácia s konceptom „street foodu“ je aktuálne v trende

15.11.2020

V hlavnom meste sa koncom leta objavil nový podnik a keď sa nám naskytla vhodná príležitosť, rozhodli sme sa ho navštíviť a overiť, čo ponúka kuchyňa a bar. Úvod patril pokusu o rezerváciu, ktorá v našom prípade nebola možná. Limit pre rezerváciu stola na večer je minimum 10 ľudí, čo sme rozhodne nespĺňali. Dostali sme informáciu, že usadiť sa môžeme, ak bude [...]

Tie momenty na terasách sa určite vrátia…

31.10.2020

Aj keď sú reštaurácie aktuálne zatvorené, nič netrvá večne, a preto chcem aj touto cestou pripomenúť tie momenty… ktoré ako všetci veríme, sa raz vrátia… Bol ešte netradične teplý septembrový večer, síce už na dlhý rukáv či bundičku, ale stále vhodný na večeru vonku. Vybrali sme sa do pivárne a usadili sa na terasu, chceli sme využiť príjemné teplo, [...]

taiwan

Čína varovala USA pre dodávky zbraní Taiwanu: Hráte sa s ohňom

22.12.2024 08:14

Čína sa v nedeľu znovu ohradila proti nedávnym americkým oznámeniam o predaji vojenskej techniky a pomoci Taiwanu.

vojna na Ukrajine, Kyjev, metro

ONLINE: Zelenskyj odkázal Moskve, že útoky v Rusku budú pokračovať

22.12.2024 07:10, aktualizované: 09:01

Ukrajina bude útočiť na vojenské ciele v Rusku a čoraz častejšie ukrajinskými zbraňami, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Adela Penesová, obezitologička, Vianoce, strava, diéta

Lekárka: Najhoršie čo môžete urobiť, je najesť sa a ľahnúť si. Prečo prejedanie sa škodí?

22.12.2024 07:00

Obezitologička radí, ako zvládnuť stravovanie počas sviatkov.

krížnik, USS Gettysburg

Výstrel omylom. Dvoch amerických pilotov nad Červeným morom zostrelili vlastní

22.12.2024 06:00

Obaja piloti boli zachránení živí, pričom jeden z nich utrpel pri incidente ľahké zranenia.

beztaksmak

O rôznych zážitkoch, obyčajných aj nevšedných návštevách zaujímavých reštaurácií či podnikov (najmä v Bratislave).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 131447x
Priemerná čítanosť článkov: 2347x

Autor blogu